Selymesen foszlós, klasszikus húsvéti kalács recept
A Selymesen foszlós, klasszikus húsvéti kalács hozzávalói:
60 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
3 dl langyos tej
10 dkg porcukor
10 dkg olvasztott vaj
2 egész tojás + 1 a kenéshez
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál reszelt citromhéj

A Selymesen foszlós, klasszikus húsvéti kalács elkészítési módja:
Langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot és hagyd felfutni meleg helyen kb. 10-15 perc alatt. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, porcukrot, sót, vaníliás cukrot és citromhéjat. Add hozzá a felvert tojásokat és az élesztős tejet. Kezdd el dagasztani (kézzel vagy géppel), majd fokozatosan csorgasd hozzá az olvasztott, de nem forró vajat. Dagaszd legalább 10-15 percig, míg fényes, rugalmas, sima tésztát kapsz. Ha szereted, itt keverheted bele a mazsolát. Leakarva keleszd meleg helyen 1-1,5 órát, amíg duplájára nő a tészta. Oszd kétfelé, mindegyikből fonj 3-as kalácsot vagy egyszerű rudat. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg tojással, és keleszd még 30 percet. Sütés előtt újra kend le tojással, hogy szép fényes legyen. 180°C-ra előmelegített sütőben süsd kb. 25-30 percig, amíg aranybarna lesz. Ha túl gyorsan pirulna, takard le egy sütőpapírral.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: boldogzokni, ma 09:49
A selymesen foszlós, klasszikus húsvéti kalács elkészítési módja és hozzávalói.