Zöldséges rizottó citrommal és petrezselyemmel recept

1 csésze Arborio rizs (rizottó rizs)
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
1 közepes hagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 csésze zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
1 közepes cukkini, felkockázva
1 sárgarépa, apróra vágva
4 csésze zöldségalaplé (vagy víz)
1/2 csésze fehérbor (opcionális, de ajánlott)
1/2 csésze friss reszelt parmezán
1 evőkanál friss citromlé
1/2 citrom héja
Só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Friss petrezselyem, aprítva (díszítéshez)
A Zöldséges rizottó citrommal és petrezselyemmel elkészítési módja:
Az alaplevet melegítsd fel egy lábasban, és tartsd melegen közepes lángon. Egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat és a vajat. Add hozzá a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd pirítsd őket üvegesre, körülbelül 2-3 percig. Add hozzá a rizst és keverd 1-2 percig, amíg a rizsszemek kicsit megpirulnak és elkezdenek üvegesedni. Ha használni szeretnél fehérbort, öntsd hozzá most és kevergesd addig, amíg a bor elpárolog. Egy merőkanál alaplevet önts a rizshez és folyamatosan kevergetve várj, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Ismételd meg ezt a lépést egy merőkanál alaplével, amíg a rizs krémes és al dente állapotú lesz (kb. 18-20 perc alatt). Semmiképp se hagyd abba a kevergetést, mert ez adja meg a rizottó krémes textúráját! Amikor már csak egy-két merőkanál alaplé van hátra, add hozzá a zöldborsót, cukkinit és a sárgarépát. Amikor a rizs elkészült, keverd bele a citromlevet, a citrom reszelt héját és a reszelt parmezánt. Sóval és borssal ízesítsd. Ha szükséges, még egy kevés alaplevet adhatsz hozzá, hogy elérd a kívánt állagot. Igazán fincsi frissen aprított petrezselyemmel megszórva!
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: receptjeim, ma 15:43
A zöldséges rizottó citrommal és petrezselyemmel elkészítési módja és hozzávalói.