Rakott brokkoli tejfölösen recept
80 perc
A Rakott brokkoli tejfölösen hozzávalói:
1 nagy fej brokkoli
30 dkg darált húsból készült pörkölt vagy pörkölt maradék apróra vágva
1,5 dl rizs
3 dl húsleves
hús alaplé vagy víz,1 dl tejföl
10 dkg sajt
só
A tál kikenéséhez: 3 dkg vaj
A rizs főzővizébe: só vagy ételízesítő
A Rakott brokkoli tejfölösen elkészítési módja:
Ha van maradék pörköltünk, azt felhasználhatjuk, de előzőleg vágjuk kisebb, vagy apró darabokra a húsokat.A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A brokkoli rózsáit leszedjük, a felső szárrészeket feldaraboljuk. A szár alsó részét levágjuk, és a fölötte levő részt megtisztítjuk, a fás külső részeket eltávolítjuk és karikára vágjuk. A rizst kétszeres mennyiségű alaplében, húslevesben vagy vízben megfőzzük. A brokkoli szárakra vizet öntünk, megsózzuk, és puhára főzzük. Amikor kész, rátesszük a rózsákat, és ha szükséges, teszünk még rá vizet és néhány percig előfőzzük (blansírozzuk). A rózsákat hideg vízbe szedjük ki, hogy megtartsák zöld színüket. A sajtot lereszeljük. Egy nagyobb tűzálló tálat kikenünk vajjal, majd belerakjuk a főtt rizst. Erre rakjuk az előkészített pörköltet, A következő réteg a feldarabolt brokkoli szár, majd ennek tetejére tesszük a brokkoli rózsákat és az egészet tejföllel leöntjük, és megszórjuk reszelt sajttal úgy, hogy az egész felületet egyenletesen befedje. Az előmelegített sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt átsütjük úgy, hogy a sajt rajta megolvadjon. Kovászolt parasztkenyér és hideg tejföl illik hozzá. Tejfölt is kínálhatunk hozzá
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. ápr. 26. 18:06
A rakott brokkoli tejfölösen elkészítési módja és hozzávalói.