Mákos guba.. recept
A Mákos guba.. hozzávalói:10 kifli
kb. 0,5 l tej
10 dkg darált mák
5 dkg vaj
kevés só
10 dkg porcukor
A Mákos guba.. elkészítési módja:
A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágom, és forró vajon néhányszor átforgatom. Ezután leöntöm forró tejjel (amibe egy csipet sót kevertem) és tovább forgatom, amíg a kifli felszívja az összes tejet. (Igazság szerint én úgy szeretem, ha a kiflik kicsit megpirulnak.) Ezután belekeverem a cukorral kevert mákot, és a tetejét megcukrozva tálalom. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és nagyon finom étel. Aki az eredeti tésztával szeretné elkészíteni, fél kiló, előzőleg meleg helyen tartott liszthez tegyen két deka langyos tejben felfuttatott élesztőt, késhegynyi sót, egy egész tojást, és még egynek a sárgáját, és annyi négy-öt kockacukorral elkevert langyos tejet, hogy jó gyönge tésztát kapjon. Kézzel jó erősen kidolgozza, míg szép sima lesz és hólyagokat vet. Ekkor részletekben beledolgoz öt deka olvasztott vajat, ezzel újra simára dolgozza. Ne legyen puhább, mint a kenyértészta! Letakarva, meleg helyen megkeleszti, majd kétujjnyi rudacskákat sodor, ezt elvagdossa egyujjnyi darabkákra. Sűrűn belerakja tepsibe, úgy süti. A szép pirosra sült tésztát szétszedi darabkáira, és azonmód melegen cukros mákot tesz rá.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: Polli, 2008. máj. 9. 13:25
A mákos guba.. elkészítési módja és hozzávalói.