Pezsgős-tonhalas spagetti recept
A Pezsgős-tonhalas spagetti hozzávalói:25 dkg spagetti,
2 doboz natúr tonhal-konzerv,
só,
1 csokor újhagyma,
2 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó,
1-2 evőkanál olívaolaj,
1 nagy csokor kapor,
1,5 dl pezsgő,
1 dl tejföl,
1 dl tejszín,
1 citrom,
frissen őrölt bors.
A Pezsgős-tonhalas spagetti elkészítési módja:
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok bele sót, és elkezdem felforralni. Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítem a mártás hozzávalóit. A tonhal-konzervet lecsepegtetem, de az olaját nem öntöm ki, hanem beleteszem egy közepes méretű, mélyebb serpenyőbe vagy lábosba. A tonhalat apró falatokra szedem egy villával, de nem kell nagyon ügyködni rajta, mert magától is könnyen szétesik pici darabokra. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyan felkarikázom, a kapribogyót lecsöpögtetem, és apróra vágom a kaprot. Ha már lobogva forr a tészta főzővize, beleteszem a spagettit, és elkezdem kellemesen harapható puhaságúra főzni. Mialatt kifő a tészta, megcsinálom a mártást. Az olajos serpenyőbe beleszórom az újhagymát, méréskelt tűzön kevergetve néhány perc alatt megfonnyasztom, hozzárezelem a fokhagymát és amint megérzem az illatát, lehúzom a serpenyőt a tűzről. Jöhet bele a kapribogyó és a pezsgő. Visszateszem a serpenyőt a tűzhelyre, erősítek a tűzön, és megvárom, amíg a pezsgő sistergése alábbhagy, azaz az alkohol nagy része elfő belőle. A pezsgős-kapribogyós hagymához hozzáadom a tejfölt, a tejszínt. Picit megsózom, bőségesen megborsozom, és hozzáreszelem a citrom héját. Az egészet összekeverem és végül hozzáadom a tonhal darabokat is. Mérsékelt tűzön 1-2 perc alatt összefőzöm a mártást. Amíg fő a mártás, a nagy csokor kaprot apró darabokra vágom és a felét hozzászórom a mártáshoz. Ha a spagetti megfőtt, lecsepegtetem, és beleforgatom a pezsgős-tonhalas mártásba. Néhány keveréssel összemelegítem őket, és ha úgy látom, hogy túl sűrű a mártás, teszek hozzá 1-2 merőkanálnyit a tészta főzővizéből. Táláskor a spagettit megszórom a maradék apróra vágott kaporral. 2 adag lesz belőle.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2008. máj. 9. 07:40
A pezsgős-tonhalas spagetti elkészítési módja és hozzávalói.