Lekváros derelye (minden fajta lekvárral) recept
A Lekváros derelye (minden fajta lekvárral) hozzávalói:50 dkg liszt
2 tojás
6 dkg zsír
30 dkg lekvár tetszés szerinti (én a szilvát kedvelem) 10 dkg zsemlemorzsa
5 dkg cukor ( a szilvához fahéj)
A Lekváros derelye (minden fajta lekvárral) elkészítési módja:
A lisztből és a tojásból nagyon vékonyra nyújtott tésztát készítünk, félbehajtjuk. Az egyik felére a lekvárból mogyorónyi halmokat rakunk, egymástól 4-5 cm távolságra. Gyorsan kell dolgozni, hogy a tészta ne száradjon ki. A levár közötti részeket tojásfehérjével megkenjük, amit az egyik tojásból félretettünk. Ezek után a tészta másik felét ráhajtjuk és a lekvárhalmok közötti részt jól lenyomkodjuk. Derelye metélővel egyenlő nagyságú négyszögeket metélünk. Sós vízben valamivel tovább főzzük, mint a szokásos tésztát. A morzsát a zsírban aranysárgára pirítjuk, és a kifőzött tésztát beletéve összevegyítjük. Tálaláskor porcukrot szórunk rá vagy teszünk mellé.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: Polli, 2008. márc. 10. 20:18
A lekváros derelye (minden fajta lekvárral) elkészítési módja és hozzávalói.