Keltpite recept
A Keltpite hozzávalói:2 egész tojás
5 dkg cukor
fél dkg só
fél citrom reszelt héja
0,5 dl tej
3 dkg élesztő
0,5 l tej
0,5 kg liszt
3 dkg olvasztott zsír vagy vaj,margarin
5-10 dkg mazsola
A Keltpite elkészítési módja:
Összekeverjük a 2 egész tojást 5 dkg cukorral, fél dkg sóval, fél citrom reszelt héjával. Pici tejben megfuttatunk 3 dkg élesztőt. Az előzőeket fél liter tejjel, fél kiló liszttel az egészet hólyagosra keverjük, közben hozzá kell adni 3 dkg olvasztott zsírt /vagy vajat, margarint/, majd 5-10 dkg mazsolát. Olyasmi lesz a tésztája, mint a galuskáé. Nem kell hozzá robotgép, könnyen lehet keverni. Hagyjuk kelni. Ezután közepes méretű tepsit zsírral kikenünk, beleöntjük a tésztát, abban is hagyjuk kelni. Tetejét meglocsoljuk olvasztott zsírral /v. vajjal, margarinnal/. Ekkor meg lehet szórni a tetejét darabos dióval, kristálycukorral, aki akarja. Kb. 20 perc után /míg a sütő bemelegszik/ betesszük a sütőbe, kissé mérsékeljük a lángot s szép pirosra sütjük.
Ha esetleg nincs otthon mazsola, citrom, anélkül is finom!
Egy tartalmas leves után remek ebédre való sütemény.
Fotó megtekinthető a naplóm 125. bejegyzésében!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Hmv., 2011. máj. 15. 16:58
A keltpite elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.