Diós-mákos bejgli recept
A Diós-mákos bejgli hozzávalói:A tésztához:
500 g liszt
250 g vaj vagy margarin
2 tojás
20 g élesztő
1 ek. porcukor
1-1,5 dl tejföl
só
a kenéshez 1 tojás
Diótöltelék:
200 g darált dió
200 g porcukor
1/2 dl tej
kisujjnyi vaníliarúd v. 20 g vaníliás cukor
50 g rumban megáztatott, lecspegtetett mazsola
Máktöltelék:
200 g darált mák
200 g porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
kb. 1/2 dl víz
50 g rumban megáztatott, lecsepegtetett mazsola
A Diós-mákos bejgli elkészítési módja:
A tésztát lehetőleg előző este készítjük el és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük: a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a meglangyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, a tojásokat; simára kidolgozzuk, cipót formálunk belőle. Másnap átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk (4 kisebb rudat is süthetünk belőle). Elkészítjük a tölteléket: a tejet, ill. a vizet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot, elkeverjük az egyes töltelékfajtáknál felsorolt hozzávalókkal. Kihűtjük és megkenjük vele a tésztalapokat (a széleken hagyjunk 2-3 cm-t), a hosszabbik oldalán kezdve lazán!! feltekerjük; kivajazott, lisztezett sütőlapra fektetjük, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk, tetejét megkenyjük tojássárgával. Langyos helyen fél órát pihentetjük amíg a tojássárga megszikkad-, finoman megkenjük, a tojásfehérjével, további fél órát pihentetjük, amíg az is megszikkad; a tekercseket hústűvel megszurkáljuk - különben könnyen szétrepednek! -, előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 C) aranybarnára sütjük (30-40 perc). A kétszeri kenéstől szép márványos lesz a teteje; a sütő ajtaját 15-20 percig nem tanácsos kinyitni. A tepsiben hagyjuk kihűlni, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: Edis, 2006. nov. 27. 12:32
A diós-mákos bejgli elkészítési módja és hozzávalói.