Karácsonyi mandulás mézeskockák recept
A Karácsonyi mandulás mézeskockák hozzávalói:500 g méz
1,5 dl olaj
250 g cukor
700 g liszt
20 g sütőpor
250 g hámozott mandula
1 kk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt szegfűszeg
1 mk. őrölt szegfűbors
késhegynyi só
3 tojás
100 g cukrozott narancshéj
100 g cukrozott citromhéj
-Díszitéshez:
3 ek. sűrített tej
100 g hámozott, egész mandula
100 g cukrozott citromhéj
100 g cukrozott cseresznye
A Karácsonyi mandulás mézeskockák elkészítési módja:
A mézet a cukorral és az olajjal, állandóan keverve, felforrósítjuk annyira, hogy a cukor elolvadjon, majd hagyjuk kihűlni. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a megdarált mandulával, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szegfűborssal, a tojásokkal, a sóval, a cukrozott narancs-és citromhéjjal (ezeket előzetesen apróra vágjuk), hozzáadjuk a mézes olajat, összegyúrjuk-ha túl lágynak találnánk a tésztát, egy kevés lisztet adunk hozzá. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrénybe legalább 1 órát pihentetjük (vagy előző este már elkészítjük). Kivajazunk egy sütő nagyságú tepsit, belefektetjük-nyomkodjunk a kinyújtott tésztát, tetjét megkenjük sűrített tejjel (vagy felvert tojással), éles hegyű késsel szabályos, kb. 6x6 cm-es négyzeteket rajzolunk a tésztára. Mindegyik közepébe 1-1 szem kimagozott, cukrozott cseresznyét nyomunk, köré pedig 4 mandulát és 4 darabka cukrozott citromhéjat. Előmelegített sütőben, közepes tűznél (180 C), világos barnára sütjük (35-45), a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a jelzés mentén felszeleteljük.
Kategória: Karácsonyi receptek
A receptet beküldte: Edis, 2006. nov. 26. 21:08
A karácsonyi mandulás mézeskockák elkészítési módja és hozzávalói.