Mandulás mézeskocka recept
90 perc
165 kcal
48 kockához:
-500 gr méz
-250 gr cukor
-1.25 dl olaj
-250 gr hámozott mandula
-100 gr cukrozott narancshéj
-100 gr cukrozott citromhéj
-700 gr liszt
-1 tasak sütőpor
-1 csipet só
-1 kk őrölt fahéj
-1/2 kk őrölt szegfűszeg
-1/4 kk őrölt szegfűbors
-3 tojás
A kenéshez, díszítéshez:
-3 ek sűrített tej / 1 tojás
-100 gr hámozott mandula
-100 gr cukrozott cseresznye
A Mandulás mézeskocka elkészítési módja:
1.) A mézet a cukorral és az olajjal mérsékelt tűzön vagy forró vízfürdőben folyamatosan keverve felolvasztjuk, majd többször váltott hideg vízben kihűtjük. 2.) A mandulát megdaráljuk, a cukrozott narancs- és citromhéjat finomra vágjuk. A liszthez adjuk a sütőport, a sót, a fűszereket,a cukrozott citrom-és narancshéjat, valamint a mandulát. Lazán összekeverjük. A kihűlt mézes masszába egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd végül hozzáadjuk a mandulás lisztet. 3.) Egy magasabb peremű, 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. 4.) A tésztát a tepsibe szedjük, lisztes kézzel elsimítjuk-nyomkodjuk úgy, hogy a tepsit mindenütt maradéktalanul kitöltse. 5.) Késheggyel 5x5 cm-es négyzeteket "rajzolunk" a tetejére, majd megkenjük a sűrített tejjel / tojással. Mindegyik közepére egy fél szem cukrozott cseresznyét nyomunk, köré pedig 4 felezett mandulát. 6.) A sütőben 35-40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával letakarjuk, de át kell sülnie. A tepsiben hagyjuk kihűlni. A jelölés mentén szeleteljük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: perfi, 2007. dec. 20. 16:47
A mandulás mézeskocka elkészítési módja és hozzávalói.