Anyám gazdag gyümölcskenyere recept
Az Anyám gazdag gyümölcskenyere hozzávalói:5 tojásfehérje
15 dkg porcukor
10 dkg rétesliszt
4 dkg vaj vagy margarin
1 teáskanál sütõpor
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg durvára tört (nem darált!) dióbél
5 dkg mazsola
5 dkg birsalmasajt
5 dkg egyéb cukrozott gyümölcs
5 dkg apróra tört (nem reszelt!) étcsokoládé
5 dkg héjától megfosztott
szálkásra vágott mandula
5 dkg cukrozott narancs- vagy citromhéj (ez utóbbi reszelt friss citrom- vagy narancshéjjal is pótolható)
csipetnyi só
a forma kenéséhez 3 dkg vaj és kevés liszt
a tetejére bõven porcukor.
Az Anyám gazdag gyümölcskenyere elkészítési módja:
A tojásfehérjét 2 evõkanál vízzel kemény habbá verem, majd a cukorral addig verem, amíg fényes nem lesz. Ekkor belekeverem a sütõport, az olvasztott, de már kihûlt vajat, a vaniliás cukrot és a liszt négyötödét. A maradék lisztet rászórom az apróra összevagdalt cukrozott gyümölcsökre, a dióra, mandulára és a mazsolára. A habos masszába óvatosan beleforgatom az összes többi anyagot. Egy õzgerincformát vastagon kikenek vajjal, kevés liszttel meghintem, majd belesimítom a tésztát. Elõmelegített, forró sütõbe tolom, és a lángot 10 perc múlva mérsékelve, 45-50 percig sütöm. Tûpróbával ellenõrzöm, megsült-e már. Még félig melegen borítom ki egy deszkára. Ha teljesen kihûlt, folpackba vagy alufóliába csomagolom és hûvös helyen tárolom. Sokáig eláll és puha marad.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2006. nov. 19. 00:10
Az anyám gazdag gyümölcskenyere elkészítési módja és hozzávalói.