Orvosok életkora, mikor kéne nyugdíjba menniük? (beszélgetés)
A mi háziorvosunk 84 éves és lepipál egy tucat fiatal dokit tudásban és emberségben is.
Üzemorvosunk is 80 feletti, most ment nyugdíjba, mert beteges a férje. Kiváló belgyógyász, nekem
Pont ez jutott eszembe.
Nálunk 5-ből 4 nyugdíjas korú. Kényszervállalkozók. Nemhogy eladni nem tudják, amibe az életüket beletették, még ingyen sem kell senkinek. Helyettesítését neki kell megoldania.
Nemrég lett volna fiatal a betöltetlenre, ingyen megkapta volna, még meg is kínálták volna pénzzel szerződésért cserébe. Nem fogadta el, mert szülni akart, és azon idő alatt az ő problémája a praxis működtetése. Jól döntött, üreset mindig talál.
Tudok olyan kisvárosi kórházról, ahol csak azért tud működni a szülészet, mert egy 75 éves nőgyógyász vállalta a főorvosi státuszt. Tökéletes szellemi állapotban van. De mert ő is szeretne már kicsit lazítani, a lehetséges kisebb munkaidőben dolgozik. A kórházigazgató meg imádkozik, hogy ez még így is legyen egy ideig.
A továbbiak már átmennének az itt joggal tiltott politika területére, ezért ennyi.
A mi sebészeti szakrendelőnkben 84 éves orvos műt, biztos kézzel és tudással.
Minden tiszteletem az övé !
A rutinjuk az felbecsülhetetlen. Tök jól alkalmazhatóak olyan munkakörben ami a diagnózis felállításhoz kell, a beteg iránybaállításához, ami fizikailag megterhelő, finom motorikus mozgást igénylő beavatkozások is már megterhelőek, ne adj Isten kivitelezhetetlenek, de amíg ép agyilag hasznos a pályán.
Nálunk még van a családban egy doki aki 89 éves és még praktizál, igaz évtizedek óta már csak háziorvosként. Agyilag ép, követi az eseményeket, és még benne van az a rutin, amit már az egyetemen nem feltétlen tanítanak, pl eszköz és laborok nélkül is diagnózist felállítani, alaposabb a beteg kivizsgálása, beszéltetése, ez nyilván több idő és erre ma már nincs idő, ember. Hiába van a panasz, a beteget nem hallgatják meg, elküldik egy rutinlaborra ha az rendben van akkor hazazavarják. 😕 Nem biztos hogy ez a jó irány. A kettőt ötvözni kellene, de ahogy fent írtam erre se idő, se ember, se pénz.
Olvastam, hogy van egy amerikai orvos, aki 100 évesen is praktizált. Erről jutott eszembe, hogy én is találkoztam már olyan idős orvossal betegként, hogy azt gondoltam, hogy hűűűű... már nem biztos, hogy dolgoznia kellene. Bár agyban még nagyon ott volt a doktor úr, az igaz, de le volt lassulva és nem hiszem, hogy az új dolgokat követte volna a szakmai területén.
Nem voltam rest és felmentem a statisztikai hivatal oldalára is, hogy megnézzem, Magyaországon amúgy mennyi az annyi.
2023-as adatot találtam:
Több mint 5000 fő a 70 év feletti praktizáló orvos. Nem sok a különbség a nők és a férfiak között, csak kb. 200-zal több nő van.
60+os kb. 13500 orvos.
Nektek mi a véleményetek erről, hogy nagyon sok orvos nem megy nyugdíjba? Sokan a halálukig dolgoznak?
További ajánlott fórumok:
- 11.000 Ft-os (1990-ben szerzett) bérrel 1990-ben nyugdíjba vonuló férfinak lehet 180.000 Ft nyugdíja 2023-ban?
- Mindenki visszalép az állami nyugdíjba?
- Hány évesen mehetek nyugdíjba?
- Ha az ember éveken keresztül 4 órára van csak bejelentve, akkor azt hogy számolják be a nyugdíjba?
- 40-50 évesen elmehet valaki nyugdíjba?
- Az 1990-es években is beleszámított a jutalom, törzsgárda jutalom összege a nyugdíjba?