11.000 Ft-os (1990-ben szerzett) bérrel 1990-ben nyugdíjba vonuló férfinak lehet 180.000 Ft nyugdíja 2023-ban? (tudásbázis)
Jaj, hagyd!
Nem értem sokan mit hőbörögnek a nyugdíjasok miatt.
Aki eléri a nyugdíj korhatárt és jár neki a nyugdíj, az addig kapja, amíg él, és megérdemli, hiszen a nyugdíj azért jár, mert dolgozott és fizetett járulékot.
Aki sajnálja az idősektől, az szégyellje el magát!
"(Ez csak saját vélemény, de a nyugdíj nyilván nem arra van,hogy 30 évig emberünk abban tengődjon. Kicsit visszás érzést vált ki legalábbis belőlem,hogy valaki (le se doglozva az idejét) ennyi ideig az államból él 😔😔)"
Ez kicsit rosszul esett, ha jól értelmezem amit írsz.
Egy év múlva megyek nyugdíjba. Ha még élek harminc évig akkor én is ingyenélő leszek az állam nyakán?
De ez nem a nyugdíj emeléshez kell, hanem ahhoz, hogy valaki kiszámolja, hogy mennyi lesz a nyugdíja!
A kérdés nem az volt, hogy mennyi lesz a nyugdíja, hanem az, hogy emelkedhetett e az elmúlt 33 év alatt annyit, hogy most 180 ezer legyen.
egyébként senki ne ringassa magát abba, hogy minimálbéres bejelentésekkel 180 ezer lesz a nyugdíja.
Akinek csak ilyen bejelentett munkái voltak, az barátkozzon meg a 100 ezer alatti összeggel.
Az egy dolog, hogy volt munkájuk, de nem a számítógép mellett ücsörögtek, kényelmes körülmények között.
A mi munkánk felét elvégzik a gépek meg a számítógépes programok. Aztán megy a rinya.
Köszi.
pl az 1959-hez tartozó érték 1959-ig érvényes?
Jól gondolom, hogy bruttó jövedelemmel kell számolni?
nem irigylem egyáltalán
csak nem gondoltam hogy lehet ennyi-azért kérdeztem
Akkor jól gondoltam,biztos nem kivételeztek vele.
Magadban meg gondold azt,hogy költse patikára.
Az én szomszédom első útja volt nekem megmutatni a határozatott.14 éves kora óta dolgozott, 64 évesen ment nyugdíjba.Nagyon szép összeggel,elsírtam magam örömömben, és gratuláltam neki.
Valorizációs szorzók, amit a nyugdijszámításnál használnak (ennyivel kell megszorozni az adott év jövedelmét az életpályakereset meghatározásához):
Év Szorzószám
1950 447,153
1960 195,973
1970 142,401
1980 77,497
1990 29,204
2000 5,250
2008 2,396
2009 2,352
2010 2,202
2011 2,070
2012 2,028
2013 1,933
2014 1,876
2015 1,799
2016 1,670
2017 1,478
2018 1,328
2019 1,192
2020 1,087
nem én vagyok az érintett
csak soknak tűnik nekem
Nem te vagy az érintett,úgy gondolom.
Te sokallod az összeget? Azt gondolod az illető lódít?
Senki nem írta,hogy 83-ban már dolgoztál...
Én meg arra próbáltam rávilágítani,hogy ők nem tehetnek arról,hogy ma esetleg nehezebb....
50 év múlva rajtad fognak bezzegeskedni,hogy neked miért csak 40 évet kellett dolgozni..
😂😂😂😂 83-ban még csak járni tanultam. Kicsit mellé ment. Nem vagyok sem munkamániás, sem hülye.
De azt vallom,hogy a mostani nyugdíjasoknak feleennyire nehéz életük lett volna, beledöglöttek volna..😔
Nem vettem a fáradságot én sem a keresésre, mert azt gondolom, ha valakit ez érdekel, majd rákeres.
A feltételezéseim:
A 90-es években még elég magas volt a jegybanki alapkamat 20% feletti, így az infláció is magas volt, azaz kb. 15%-os nyugdíj emelések voltak.
Kb. a 2000-es évektől csökkent az infláció, ahogy a jegybanki alapkamat is, így néhány éven át 10-13% közötti nyugdíjemelések voltak.
Majd 2005. körül már nagyon alacsony volt a jegybanki alapkamat is és az infláció is, itt már csak 5% körüli emelések voltak.
2010-től már csak 1-3%-os emelések voltak.
2015-től pedig ismét 5% felettiek, sőt% múlt évben már kb. 12%,
Idén eddig 15%
Ezek alapján számoltam, hogy tegyük fel 11 eFt nyugdíjjal kezdett, ami lehet, hogy csak 7 ezer volt, akkor lehet simán jelenleg 180 eFt a nyugdíja.
Egyébként 1990-ben a 11 eFt-os munkabér nagyon jó volt! Ilyen bérek már vezetői szinten dolgozóknak voltak, a sima beosztottak pl. bankban 5-7 eFt -t kerestek.
Igen, nagyon kevesen élnek már azok közül, akik kb. akkor mentek nyugdíjba, hiszen ők már 90 felettiek.
Ja, és a megközelítő válasz: Már most is túl sokat segítettem. Egy felnőtt embernek, aki teljesen normális képességekkel rendelkezik, annak tudnia kellene ezt.
Szerintem;)
Ők akkor voltak aktív korúak.
És????
Ha így is volt,az akkor volt,most máshogy van.Tehetnek ők erről?
Szinte látlak magam előtt...
83-at írunk,kollegináķ névnapoznak,alszanak te meg egyedül dolgozol a soron😀
Van igazságtartalma. Legalábbis bizonyos szakmákban, helyeken. Mi gyerekként bent rohangáltunk a téglagyárban, míg anyu dolgozott. Az égetőkemencéhez is beengedtek. Olyan forróság volt, rácson sütöttünk kolbászt.
Apáméknál faüzemben ugyanez, laposüveg mindenki szekrényében. Ki lehetett menni a városba reggelit venni.
Szövőnő háza tele volt fonallal, szőnyegek a padláson, lábtörlők, ágytakarók. Úgy mondták, ki mivel dolgozik, azzal szennyeződik. Ezt gyerekként sosem értettem.
Pedig a nyugdíj arra van, hogy amikor letesszük a lantot, életünk végéig bevételi forrásunk legyen.
Van, akinek szerencséje van, másoknak kevésbé. Úgy mondja 90 éves Mariska néni:nem számít, hogy mennyit kapok, hanem az, hogy meddig.
További ajánlott fórumok:
- Mindenki visszalép az állami nyugdíjba?
- Ha az ember éveken keresztül 4 órára van csak bejelentve, akkor azt hogy számolják be a nyugdíjba?
- 40-50 évesen elmehet valaki nyugdíjba?
- Mikor tárgyalják meg, hogy mikor mehetnek a nők nyugdíjba?
- Az 1990-es években is beleszámított a jutalom, törzsgárda jutalom összege a nyugdíjba?
- Lehet 100.000 Ft a nyugdíja annak, aki 32 éve öregségi nyugdíjban részesül?