Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Pöttyös diós kuglóf recept

Pöttyös diós kuglóf recept

A Pöttyös diós kuglóf hozzávalói:
Tésztához:
500 g fintomliszt
50 g élesztő
50 g porcukor
2 dl tej
120 g vaj/margarin
1 csipet só
1 tojás
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
+ 1 tojássárgája a lekenéshez
+ vaj a forma kikenéséhez

Töltelékhez:
50 g mazsola (elhagyható)
1/2 dl rum (elhagyható)
50 g cukrozott narancshéj (ehagyható)
150 g dió
1 dl tej
80 g kirstálycukor
2 tasak vaníliás cukor
30 g vaj/margarin
2 ek zsemlemorzsa
1 mk. őrölt fahéj

Továbbá:
1 dl tej
2 ek. cukor


A Pöttyös diós kuglóf elkészítési módja:
A lisztet kelesztőtálba szitáljuk,a közepébe mélyedést készítünk,belemorzsoljuk az élesztőt (v. belerakjuk a porélesztőt),hozzáadunk 1 kk. porcukrot és a meglangyosított tej felét. A szélekről kevés lisztet hozzákeverünk,letakarjuk és felfuttatjuk. A maradék tejben elkeverjük a mardék porcukrot,sót,tojást és a tojássárgákat végül a reszelt citromhéjat és a langyos vajat/margarint. Több részletben a liszthez adjuk,összekeverjük és kelesztjük. A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, szárazra törölgetjük, meglocsoljuk rummal. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk, a dió felét megdaráljuk, másik felét darabosra vágjuk. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral,vaníliáscukorral és a vajjal/margarinnal,beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát,2 percig főzzük. Levéve a tűzről elkeverjük a fahéjjal,a cukrozott narancshéjjal és a rumos mazsolával ezután hagyjuk kihűlni. A kuglófformát kikenjük vajjal. A tésztát átgyúrjuk,kinyűjtjuk és 16 db kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe 1-1 kanálka tölteléket teszünk,gombócokat formálunk belőle és a kuglófformába rakosgatjuk őket. Ha kész,a sütőt bekapcsoljuk 200 forkra,amíg felmelegszik addig hagyjuk a gombócokat kelni. A tetetjét megkenjük tojássárgájával és a forró sütőben 35-40 percig (tűpróba) sütjük. Továbbá a tejet felforraljuk a kristálycukorral és evőkanalanként meglocsoljuk vele a sütőből kivett,forró kalácsot,amitől teljesen foszlós lesz.

Ha nagyon pirul a teteje érdemes letakarni papírtörlővel.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A pöttyös diós kuglóf elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook