Gerbeaud – szelet recept
A Gerbeaud – szelet hozzávalói:A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 1 egész tojás
- 1 dl tej
- csipetnyi só
- 20 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
A csokoládémázhoz:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg kakaópor (csemege)
- 3 dkg vaj vagy margarin
A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 20 dkg baracklekvár
A Gerbeaud – szelet elkészítési módja:
Az élesztőt elmorzsoljuk, langyos (kéz meleg tejben) felfuttatjuk a cukorral. Az élesztős tej akkor jó, ha habossá válik a teteje. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk. Szobahőmérsékleten kelesztjük a tésztát. A tésztát 3 egyenlő részre osszuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35 x 25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig, mert a kelésnél és sütésnél terjeszkedik. Először a legalsó lapot megkenjük a lekvárral és meghintjük a darált dió és porcukor keverék felével. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és szórjuk a diós cukorral. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tészta tetejét megszurkáljuk villával több helyen és lassan sütjük, közepes lángon, előmelegített sütőben. A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, majd csokoládémázzal bevonjuk. A cukrot, kakaóport, margarint felfőzzük. Langyosra hűtsük, úgy oszlassuk szét a sütemény tetején.
Tipp: Engedjünk hideg vizet a mosogatóba annyira, hogy a víz szintje a csokoládéöntet tetejéig érjen. Közben kevergessük.
A kész süteményt hagyjuk kihűlni a csokoládémázzal a tetején, csak aztán kezdjük el hosszúkás szeletekre vágni.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Anita123, 2007. febr. 8. 21:37
A gerbeaud – szelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.