Illatos levendulás keksz recept
Az Illatos levendulás keksz hozzávalói:30 dkg liszt
10 dkg kukoricaliszt – ez el is maradhat
25 dkg sütőmargarin, vagy vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
fél cs. sütőpor vagy 1/4 teáskanál szalalkáli
fél citrom reszelt héja
esetleg aszalt gyümölcs apróra vágva
2 kávéskanál szárított levendulavirág: a liszthez a tésztába – én ezt kicsit megőröltem kávédarálóban
1 kávéskanállal pedig a porcukorhoz: egy nappal előtte összekevered a porcukorral, - ezt nem kell őrölni - amibe majd beleforgatod a frissen sült, még meleg sütiket.
Az Illatos levendulás keksz elkészítési módja:
A lisztet gyorsan összedolgozzuk a szobahőmérsékletű margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, sütőport, tojást, a gyümölcsöket és a levendulavirágot. Morzsolódós tésztát kapunk, de a kéz melege segít, hogy bucit formáljunk belőle - inkább csak összenyomkodjuk. Fóliába csomagolva hűtőszekrényben vagy hideg helyen 1 éjszakát pihentetjük. Másnap rudat formálunk a tésztából, kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. (Én nyújtottam és kiszaggattuk formákkal.) Előmelegített - 180-190 °C-os - sütőben, félidőben a hőt mérsékelve készre sütjük. Amikor az alja már kezd rózsaszínűre válni, inkább csak szárítjuk. Ha kinyújtottad a tésztát, akkor elég neki 10 perc, ha szeletelted, akkor 15. Porcukorral meghintve vagy cukormázzal megkenve kínáljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Basset, 2013. nov. 10. 08:05
Az illatos levendulás keksz elkészítési módja és hozzávalói.