Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell piskótatésztát csinálni? fórum

Hogyan kell piskótatésztát csinálni? (tudásbázis)


1 2
45. manka10 (válaszként erre: 44. - Ronka7610)
2010. dec. 9. 15:52
Már biztosan kész a piskótád,és sikerült is,mindkét formába jó a 6 tojásból készíteni. Ha ég a süti a sütőben ,tegyél a sütő aljára alufóliát,meglátog nem fog megégni.De amint beteszed a piskótát 10-15 percig ne nyisd ki a sütő ajtaját,mert összeesik a massza.
2010. nov. 25. 10:37

Piskóta: tepsi vagy sütőforma?


Sziasztok!


Most fogok először piskótatésztát sütni, elég receptet begyűjötöttem már. A kérdéseim inkább arra vonatkoznak, hogy mibe süssem meg.


Van egy négyzet alakú “hagyományos színes zománcedényem”, ami 36 * 23 cm-es.


Azt látom, hogy a 6 tojásos (stb.) verziót a 26 cm-es kerek formához ajánlják, úgyhogy a tepsim annak nagy lenne.


De nem is a mennyiség lenne a kérdésem, azt ki tudom számolni.

Bocsánat, a kerületet hogy is kell kiszámolni kör és négyzet esetén??? :)


Régi gázsütőm van és a hagyományos tepsiben a kevert tészta alja hamar megég, míg a teteje szinte színtelen. (Pedig nem sütök nagy lángon, de már a takarék is elég erős.)


A sütési idő gondolom más zománcos tepsi és tortaforma esetén, ugye? A tortaforma vastagsága is eltérő lehet.


Ha veszek egy formát (kör), milyen anyagút javasoltok? A teflonostól tartok kicsit. Kifolyni nem szokott? Bár úgy látom, elég passzentos az oldalsó csat. (Az ilyet hogy lehet megfogni, mikor forró, és kidagad a tészta? Remélhetőleg:)


Köszönöm előre is!

Nyugis napot.

Üdv.

Ronka

2008. dec. 21. 07:07

6 tojás sárgája+20 dkg cukor kikever

hozzáadni a felvert tojásfehérjét 4 evőkanál vízzel

maj 17 dkg liszt+ 1 sütőpor


és kész

42. Leoborta (válaszként erre: 38. - Ec63a7fc29)
2008. aug. 3. 07:03

Ezt használom én is, ahány tojás, annyi kanál liszt, kristálycukor, de sütőpor nélkül. Sütőport csak akkor teszek bele, ha teszek hozzá diót, maragarint, vagy amitől összesik a tészta. Még a kakaót is elviseli sütőpor nélkül, csak egy picit lesz tömöttebb.

Úgy kezdem, hogy felverem (géppel) a tojások habját pici sóval, hozzáadom a cukrot, tovább keverem, hozzáadogatom egyesével a sárgáit, aztán a lisztet lassan, és esetleg a többit. Mindezt folyamatos keverés mellett. Aztán zsupsz bele a tepsibe, és 20 perc sütés. Hogy hány fokon, azt nem tudom, mert öreg tragacs gázsütőm van, fogalmam sincs a fokokról benne, szinte mindent tartalékon sütök benne, mert ha feljebb húzom mindjárt éget.

2008. aug. 3. 06:34

Szép jó reggelt a sütögetőnek lányoknak,asszonyoknak!

Én is a vizespiskotát szeretem sütni,mert nem szárad ki,minden tortához is ezt készitem.

Jó sütögetést!

40. fb919dc887 (válaszként erre: 38. - Ec63a7fc29)
2008. jún. 7. 15:51
:) Nekem is ugyanez a piskóta receptem,csak nálam 8 a tojás,a liszt,a cukor:)
2008. jan. 31. 11:30

Van egy nagyon jó piskóta receptem. Az igazi neve hamis piskóta. Nagyon finom, és még három-négy nap múlva sem szárad meg, töltelékkel és töltelék nélkül is finom.

20 dgk porcukrot kikeverek /én géppel szoktam/ 4 tojás sárgájával, és egy egész citrom héjával és levével. Amikor már sima, hozzáadok 4 kanál forró vizet, jól összekeverem, beleszitálom a 20 dkg lisztet, amihez előtte 1 csomag sütőport kevertem. Szintén jól összekeverem /ezt már fakanállal/, majd a négy tojás fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan hozzákeverem.

Kivajazott, lisztezett formába közepes sütőben szép pirosra sütöm. Nagyon finom próbáljátok ki!

2007. máj. 30. 19:44

Lehet, hogy már leírtátok, de itt van anyósom tutti receptje:( Tényleg nagyon jó, még nekem is MINDIG sikerül!!!)


PL 6 tojásból:

Hozzávalók: 6 tojás

6 ek kristálycukor

6 ek finom liszt

1 csom sütőpor


A hat tojást szétválasztom, s a tojásfehérjéket a cukorral felverem kemény habbá.

Belecsorgatom a 6 tojás sárgáját, miközben keverem

MINDIG UGYANABBA AZ IRÁNYBA!!!

A 6 evőkanál lisztet és a sütőport folyamatosan beleteszem, s kevergetem.


Kizsírozott, lisztezett formába öntöm-s szétterítem.

Igazi, aranysárga piskótám lesz kb 20 perc múlva.

Előmelegített sütőben kb 200 C fokon sütöm.

2007. ápr. 5. 22:43
6 db tojás,12 kanál liszt, 6 kanál kristálycukor,12 kanál víz, 1 cs sütőpor. A tojást, vizet, cukrot a keverőgépbe rakom és addig kavarja a gép amíg a keverőtál 3/4 -ig nem lesz és elég sűrűnek kell lennie. Ekkor beleteszem a sütőporos lisztet, összekavarom és papírral bélelt tepsibe öntöm.Előmelegitett sütőbe 20-25 percig kell sütni
2007. márc. 12. 15:16
nekem azt mondjázok el hogyan kell rizses csokit csinálni és mi kell bele
2007. márc. 2. 21:03

Ezt a régi receptet szerintem sokan ismerik: ahány kanál liszt, annyi tojás stb.


Én a cukor mennyiségét ehhez mindig túl soknak találtam, nekem így túl émelyítő a tészta, úgyhogy kevesebbel szoktam csinálni.

34. dobos
2007. márc. 2. 12:42

Szia.


Nagyon jó le van írva én már nem tudok mit írni.

33. mreich
2007. febr. 21. 12:23

A piskótánál két fontos szabály van: minél több levegő kerüljön a tésztába, és forró legyen a sütő, mikor betesszük a tésztát.

Mindig ahány tojás, annyi evőkanál liszt és cukor kell, plusz egy csomag sütőpor ( 4 tojásásnál elég fél csomag is, 8-10 tojásosnál kell egy egész ) és csipetnyi só.

A fehérjét verem föl először, fontos, hogy ne kerüljön bele sárgája és a habverő is tiszta legyen! Ezután a sárgáját verem föl a cukorral, egészen addig, amíg jó fehér lesz ( ez mutatja, hogy sok levegő került bele ). Utána a liszt és sütőpor keveréket szitálom bele, felét a fehérjehabhoz, felét a sárgájához. Éppen csak kettőt fordítok rajta, már keverem is össze az egészet, de csak nagyon finoman, a habot nem szabad összetörni! Nem baj, ha nem teljesen homogén, majd a sütőben még alakul.


A tepsit vagy tortaformát hideg! margarinnal kenem ki ( még jobb a hideg zsír! ). Forró sütőben sütöm.


Finomabb lesz, ha a tésztába reszelt citromhéjat is teszünk.


Csokis piskótánk lesz, ha 1-2 kanál lisztet kakaóval ( igazi, nem instant! ) helyettesítünk.

2007. jan. 31. 20:40
Én is hat tojásos piskótát szoktam sütni.Nekem mostanában az válik be,hogy a lisztet beleszitálom.Ezelött mindig csak kanállal belepakoltam.Így viszont kicsit lazábbnak tűnik.
31. gyopár (válaszként erre: 30. - Zsuzsi13)
2007. jan. 31. 20:01
200 fokon fél órát? Ez nekem nagyon soknak tűnik.
2007. jan. 31. 10:33

1 adag tészta:

7,5 dkg cukor

3 tojás

7,5 dkg liszt.


A tojást és a cukrot habverővel "fal" fehérre felvered. (kb. 10 perc). Majd kanalanként hozzáadod a lisztet csomómentesre kevered.

Kivajazott, lisztezett tepsibe töltöd és előmelegített sütőben 200 fokon, jó fél órát sütöd. Nekem ebből mindig dupla adagot kell csinálnom.

2007. jan. 28. 13:08
Időközben kipróbáltam a piskótát olajjal. És nagyon jó állaga lett!
28. Zojci
2007. jan. 17. 16:40
Én szintén 6tojájsost szoktam készíteni,wiszont a tojásfehérjéket külön werem fel,jó keményre és úgy teszem bele a sárgájából,lisztből,és cukorból ill.s.porból készült masszába!
2006. nov. 21. 18:54

A zsiradékkal készült piskótánál miben fog különbözni a vajas illetve az olajos?


Én csak vajasat ismerek: olyan krémekhez használom, ami egyébként eláztatná tésztát. Olajat kelt tésztához használok időnként, s nagyon könnyű lesz tőle, mégis puha. A vajtól nehezebb állagú.

2006. nov. 19. 00:00

Piskóta alaptészta



Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 evõkanál porcukor, 6 púpozott evõkanál liszt (lehetõség szerint rétesliszt), csipetnyi só, késhegynyi szódabikarbóna.

Az elsõ lépés, hogy a sütõt begyújtom és elõkészítem a tortaformát. Az alját kibélelem egy tiszta papírlappal, aminek pontosan akkorának kell lennie, mint a forma alja. A tojásfehérjékbõl kemény habot verek, majd apránként beleverem a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a tojások sárgáját. Ezután könnyedén belekanalazom a lisztet, majd belesimítom a masszát a formába és az elõmelegített, nem túl forró (illetve közepes hõmérsékletû) sütõbe tolom. (180-200 °C-os hõmérsékletû legyen.) 30-35 percig sütöm, majd a tûpróbával ellenõrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. A megsült piskóta tapintásra rugalmas, a teteje nem horpad be. A nyitott sütõajtónál hagyom langyosra hûlni, csak ezután borítom rá egy gyengén meglisztezett deszkára. (A forma oldalától késsel elválasztom, és aztán borítom ki.) A papírt lehúzom róla, majd teljes kihûlése után vágom csak fel.

25. eee466847e (válaszként erre: 23. - Nyuszimuszi)
2006. nov. 18. 19:04
Most olvastam, hogy a sütikhez mennyi étkezési keményítőt kell adni, hogy simább legyen a tészta. Én is úgy gondoltam, hogy az alapanyagokhoz tesznek hozzá valami kis trükköt. Persze, hogy egészen más 50 db piskótát sütni, mint egyet. Én most vettem ki a sütőből az egyszemet és gyönyörű lett. Holnap unokás buli lesz, ilyenkor a torta kötelező.
24. nyuszimuszi (válaszként erre: 22. - Anita72)
2006. nov. 18. 17:21
Ezt nem tudod megvenni sehol,mert "ipari" mennyiségben lehet venni,és csak cukrászok használják.
23. nyuszimuszi (válaszként erre: 21. - Eee466847e)
2006. nov. 18. 17:19
Nem haragszom,csak az a helyzet,hogy mi se tudnánk csak mű dolgokból csinálni.A tojás az tojás,a liszt meg liszt.Csak azért kell rásegíteni egy kicsit,mert mi nem 1 piskótát sütünk,hanem van hogy 50-et egy héten.
22. anita72 (válaszként erre: 20. - Nyuszimuszi)
2006. nov. 16. 15:25
Mi az a yilk, hol lehet kapni?
21. eee466847e (válaszként erre: 20. - Nyuszimuszi)
2006. nov. 16. 15:18
Köszi aranyos vagy, hogy szakmailag felvilágosítottál. Én valóban nem értek hozzá, sőt sütésben sem vagyok nagy "spiller". Ezt én valahonnan hallottam. Csak úgy írtam! Bocsi.
20. nyuszimuszi (válaszként erre: 15. - Eee466847e)
2006. nov. 16. 14:15
Szia,én cukrász vagyok,de még gyorsítót nem tettem a piskótába.A sütőpor helyett használunk yilk-et,de az sem gyorsító.Ugyan azt a célt szolgálja mint a sütőpor.Ja,és egy picit sót is teszünk bele,de az sem gyorsító.
2006. nov. 15. 19:08
Az én családom a sűrű piskótást szereti, melynek a receptje a következő: 6 db tojás, 4 dl liszt egy sütőporral keverve, 3 dl cukor. Nagyon gyorsan elkészíthető: a hat egész tojást a cukorral elkeverjük jó habosra, majd lassan adagolva a lisztet is hozzákeverjük. Nem könnyű, de tortának nagyon finom.
2006. nov. 15. 08:21

Én igy csinálom és mindig jol sikerül:

4 tojás külön a sárgája és fehérje

a sárgához 4 kanál k.cokor

ezt jol kikavarom

beleteszem a 4 kanál lisztet amibe belekevertem egy fél sütőport

DE NEM KAVAROM MÉG ÖSSZE MERT AKKOR KEMÉNY LESZ

felverem a fehérjét

most kavarom össze a lisztet bele a fehérje felét jol osszedolgozom

a másik felével meg csak ovatosan kavarva!!!

Ha kakaosat akarsz 1 kanál liszt helyett kakaot kell tenni.

Értelem szerüen ha 5 tojásbol készited 5 a lisz a cukor is...6 hoz már kell egy egész sütőpor.

2006. nov. 15. 01:20

Sziasztok!En mindig bajlodtam a piskotaval.Ha van mikrotok,van egy nagyon jo recept piskota keszitesere.A lenyeg,hogy nagyon hamar elkeszul.

Hozzavalok:5 evokanal liszt,4 evokanal porcukor,3 tojas(nem kell kulon valasztani a sargajat a feherjetol),2 evokanal olaj,1 evokanal ecet,fel csomag sutopor.

A hozzavalokat osszekeverem simara egy hoallo edenyben,es lefedetlenul a legmagasabb fokozaton 6 perc alatt kesz.Miutan kiveszem a mikrobol,mar melegen vaghato.En kb 3-4 dl vizet fel teszek forrni 2 kanal cukorral,amint felforrt leveszem,es ezzel a cukros-vizes level ataztatom a piskotat,igy puha marad,nem szard ki.A csokis pudingbol(miutan felfoztem es kihult),25 dkg Ramabol,25 dkg porcukorbol,gesztenye masszabol,pici rum vagy rumaroma hozzaadasaval kremet csinalok.A krembe szoktam meg mogyoro darabkakat is tenni,es ezzel kenem meg a piskotat.Ha szereted,fejtett meggyet is tehetsz bele.

16. anita72 (válaszként erre: 15. - Eee466847e)
2006. nov. 14. 09:07
Hát sejtettem, de akkor is nagyon finom.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook