Hogyan kell piskótatésztát csinálni? (tudásbázis)
Piskóta: tepsi vagy sütőforma?
Sziasztok!
Most fogok először piskótatésztát sütni, elég receptet begyűjötöttem már. A kérdéseim inkább arra vonatkoznak, hogy mibe süssem meg.
Van egy négyzet alakú “hagyományos színes zománcedényem”, ami 36 * 23 cm-es.
Azt látom, hogy a 6 tojásos (stb.) verziót a 26 cm-es kerek formához ajánlják, úgyhogy a tepsim annak nagy lenne.
De nem is a mennyiség lenne a kérdésem, azt ki tudom számolni.
Bocsánat, a kerületet hogy is kell kiszámolni kör és négyzet esetén??? :)
Régi gázsütőm van és a hagyományos tepsiben a kevert tészta alja hamar megég, míg a teteje szinte színtelen. (Pedig nem sütök nagy lángon, de már a takarék is elég erős.)
A sütési idő gondolom más zománcos tepsi és tortaforma esetén, ugye? A tortaforma vastagsága is eltérő lehet.
Ha veszek egy formát (kör), milyen anyagút javasoltok? A teflonostól tartok kicsit. Kifolyni nem szokott? Bár úgy látom, elég passzentos az oldalsó csat. (Az ilyet hogy lehet megfogni, mikor forró, és kidagad a tészta? Remélhetőleg:)
Köszönöm előre is!
Nyugis napot.
Üdv.
Ronka
6 tojás sárgája+20 dkg cukor kikever
hozzáadni a felvert tojásfehérjét 4 evőkanál vízzel
maj 17 dkg liszt+ 1 sütőpor
és kész
Ezt használom én is, ahány tojás, annyi kanál liszt, kristálycukor, de sütőpor nélkül. Sütőport csak akkor teszek bele, ha teszek hozzá diót, maragarint, vagy amitől összesik a tészta. Még a kakaót is elviseli sütőpor nélkül, csak egy picit lesz tömöttebb.
Úgy kezdem, hogy felverem (géppel) a tojások habját pici sóval, hozzáadom a cukrot, tovább keverem, hozzáadogatom egyesével a sárgáit, aztán a lisztet lassan, és esetleg a többit. Mindezt folyamatos keverés mellett. Aztán zsupsz bele a tepsibe, és 20 perc sütés. Hogy hány fokon, azt nem tudom, mert öreg tragacs gázsütőm van, fogalmam sincs a fokokról benne, szinte mindent tartalékon sütök benne, mert ha feljebb húzom mindjárt éget.
Szép jó reggelt a sütögetőnek lányoknak,asszonyoknak!
Én is a vizespiskotát szeretem sütni,mert nem szárad ki,minden tortához is ezt készitem.
Jó sütögetést!
Van egy nagyon jó piskóta receptem. Az igazi neve hamis piskóta. Nagyon finom, és még három-négy nap múlva sem szárad meg, töltelékkel és töltelék nélkül is finom.
20 dgk porcukrot kikeverek /én géppel szoktam/ 4 tojás sárgájával, és egy egész citrom héjával és levével. Amikor már sima, hozzáadok 4 kanál forró vizet, jól összekeverem, beleszitálom a 20 dkg lisztet, amihez előtte 1 csomag sütőport kevertem. Szintén jól összekeverem /ezt már fakanállal/, majd a négy tojás fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan hozzákeverem.
Kivajazott, lisztezett formába közepes sütőben szép pirosra sütöm. Nagyon finom próbáljátok ki!
Lehet, hogy már leírtátok, de itt van anyósom tutti receptje:( Tényleg nagyon jó, még nekem is MINDIG sikerül!!!)
PL 6 tojásból:
Hozzávalók: 6 tojás
6 ek kristálycukor
6 ek finom liszt
1 csom sütőpor
A hat tojást szétválasztom, s a tojásfehérjéket a cukorral felverem kemény habbá.
Belecsorgatom a 6 tojás sárgáját, miközben keverem
MINDIG UGYANABBA AZ IRÁNYBA!!!
A 6 evőkanál lisztet és a sütőport folyamatosan beleteszem, s kevergetem.
Kizsírozott, lisztezett formába öntöm-s szétterítem.
Igazi, aranysárga piskótám lesz kb 20 perc múlva.
Előmelegített sütőben kb 200 C fokon sütöm.
Ezt a régi receptet szerintem sokan ismerik: ahány kanál liszt, annyi tojás stb.
Én a cukor mennyiségét ehhez mindig túl soknak találtam, nekem így túl émelyítő a tészta, úgyhogy kevesebbel szoktam csinálni.
Szia.
Nagyon jó le van írva én már nem tudok mit írni.
A piskótánál két fontos szabály van: minél több levegő kerüljön a tésztába, és forró legyen a sütő, mikor betesszük a tésztát.
Mindig ahány tojás, annyi evőkanál liszt és cukor kell, plusz egy csomag sütőpor ( 4 tojásásnál elég fél csomag is, 8-10 tojásosnál kell egy egész ) és csipetnyi só.
A fehérjét verem föl először, fontos, hogy ne kerüljön bele sárgája és a habverő is tiszta legyen! Ezután a sárgáját verem föl a cukorral, egészen addig, amíg jó fehér lesz ( ez mutatja, hogy sok levegő került bele ). Utána a liszt és sütőpor keveréket szitálom bele, felét a fehérjehabhoz, felét a sárgájához. Éppen csak kettőt fordítok rajta, már keverem is össze az egészet, de csak nagyon finoman, a habot nem szabad összetörni! Nem baj, ha nem teljesen homogén, majd a sütőben még alakul.
A tepsit vagy tortaformát hideg! margarinnal kenem ki ( még jobb a hideg zsír! ). Forró sütőben sütöm.
Finomabb lesz, ha a tésztába reszelt citromhéjat is teszünk.
Csokis piskótánk lesz, ha 1-2 kanál lisztet kakaóval ( igazi, nem instant! ) helyettesítünk.
1 adag tészta:
7,5 dkg cukor
3 tojás
7,5 dkg liszt.
A tojást és a cukrot habverővel "fal" fehérre felvered. (kb. 10 perc). Majd kanalanként hozzáadod a lisztet csomómentesre kevered.
Kivajazott, lisztezett tepsibe töltöd és előmelegített sütőben 200 fokon, jó fél órát sütöd. Nekem ebből mindig dupla adagot kell csinálnom.
A zsiradékkal készült piskótánál miben fog különbözni a vajas illetve az olajos?
Én csak vajasat ismerek: olyan krémekhez használom, ami egyébként eláztatná tésztát. Olajat kelt tésztához használok időnként, s nagyon könnyű lesz tőle, mégis puha. A vajtól nehezebb állagú.
Piskóta alaptészta
Hozzávalók: 6 egész tojás, 6 evõkanál porcukor, 6 púpozott evõkanál liszt (lehetõség szerint rétesliszt), csipetnyi só, késhegynyi szódabikarbóna.
Az elsõ lépés, hogy a sütõt begyújtom és elõkészítem a tortaformát. Az alját kibélelem egy tiszta papírlappal, aminek pontosan akkorának kell lennie, mint a forma alja. A tojásfehérjékbõl kemény habot verek, majd apránként beleverem a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a tojások sárgáját. Ezután könnyedén belekanalazom a lisztet, majd belesimítom a masszát a formába és az elõmelegített, nem túl forró (illetve közepes hõmérsékletû) sütõbe tolom. (180-200 °C-os hõmérsékletû legyen.) 30-35 percig sütöm, majd a tûpróbával ellenõrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. A megsült piskóta tapintásra rugalmas, a teteje nem horpad be. A nyitott sütõajtónál hagyom langyosra hûlni, csak ezután borítom rá egy gyengén meglisztezett deszkára. (A forma oldalától késsel elválasztom, és aztán borítom ki.) A papírt lehúzom róla, majd teljes kihûlése után vágom csak fel.
Én igy csinálom és mindig jol sikerül:
4 tojás külön a sárgája és fehérje
a sárgához 4 kanál k.cokor
ezt jol kikavarom
beleteszem a 4 kanál lisztet amibe belekevertem egy fél sütőport
DE NEM KAVAROM MÉG ÖSSZE MERT AKKOR KEMÉNY LESZ
felverem a fehérjét
most kavarom össze a lisztet bele a fehérje felét jol osszedolgozom
a másik felével meg csak ovatosan kavarva!!!
Ha kakaosat akarsz 1 kanál liszt helyett kakaot kell tenni.
Értelem szerüen ha 5 tojásbol készited 5 a lisz a cukor is...6 hoz már kell egy egész sütőpor.
Sziasztok!En mindig bajlodtam a piskotaval.Ha van mikrotok,van egy nagyon jo recept piskota keszitesere.A lenyeg,hogy nagyon hamar elkeszul.
Hozzavalok:5 evokanal liszt,4 evokanal porcukor,3 tojas(nem kell kulon valasztani a sargajat a feherjetol),2 evokanal olaj,1 evokanal ecet,fel csomag sutopor.
A hozzavalokat osszekeverem simara egy hoallo edenyben,es lefedetlenul a legmagasabb fokozaton 6 perc alatt kesz.Miutan kiveszem a mikrobol,mar melegen vaghato.En kb 3-4 dl vizet fel teszek forrni 2 kanal cukorral,amint felforrt leveszem,es ezzel a cukros-vizes level ataztatom a piskotat,igy puha marad,nem szard ki.A csokis pudingbol(miutan felfoztem es kihult),25 dkg Ramabol,25 dkg porcukorbol,gesztenye masszabol,pici rum vagy rumaroma hozzaadasaval kremet csinalok.A krembe szoktam meg mogyoro darabkakat is tenni,es ezzel kenem meg a piskotat.Ha szereted,fejtett meggyet is tehetsz bele.
További ajánlott fórumok:
- Tudja valaki hogyan kell szemerősítést csinálni?
- Hogyan kell Mátrai Borzaskát csinálni?
- Hogyan és miből kell dunsztkötést csinálni?
- Hogyan kell rántott virslit csinálni? Liszt-tojás-prézli vagy liszt-tojás?
- Nem tudja valaki hogyan kell sima házi pálinkából mézes pálinkát csinálni?
- Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell tarhonyát csinálni? Olyat szeretnék amilyen az éttermekben van, sötét barna.