Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Nem tudja valaki hogyan kell sima házi pálinkából mézes pálinkát csinálni? fórum

Nem tudja valaki hogyan kell sima házi pálinkából mézes pálinkát csinálni? (tudásbázis)

2013. aug. 20. 19:28

Mi is tettünk bele aszalt gyümölcsöt. Füge, datoja, mazsola, és papaya azt hiszem. Nem egy üvegbe került az öszes.

Ha nem olyan szép átlátszó, akkor tesz jó szolgálatot az aszalt gyümölcs.

( mézes a fő kérdés )

23. c33bd8536b (válaszként erre: 21. - Doboska.p)
2010. febr. 15. 17:45
:)))
2010. febr. 15. 17:16
Próbáljátok ki aszalt szamócával! Isteni!
2010. febr. 15. 17:02
Na de lányok!!!!!!!!!!!!
20. c33bd8536b (válaszként erre: 19. - Manul)
2010. febr. 15. 17:01
Ajjaj!:)
19. manul (válaszként erre: 17. - C33bd8536b)
2010. febr. 15. 16:56

Látom Te is megjártad már a fránya mézessel!:D

Nekem is ízlett főleg az aszaltgyümölcs,nem is volt rossz a kedvem tőle!:DDD

2010. febr. 15. 16:48

Hagyományos mézes pálinka


A mézzel ízesített vagy a mézből készített alkoholos termékek készítését már igen régen felismerte az emberiség, talán első szeszesitala is ehhez hasonló lehettek. A mézzel ízesített bort gyógybornak, a mézzel ízesített pálinkát gyógypálinkának szokták nevezni.



A mézes pálinka készítésének és fogyasztásának kultúrájának sok népi hagyományban említésre kerül. Jelentősége a mai napig változatlan. A főleg nőknek készített pálinkafélét családi ünnepek (névnap, keresztelő, lakodalom) és búcsúk alkalmával fogyasztották előszeretettel.


A mézespálinkát úgy készítik, hogy egy tálba meggyújtják a pálinkát és ebbe az égő szeszbe öntenek mézet vagy mézzel kevert vizet. A mézespálinkát a 16-17. századi Magyarországon ismerték az ekkor széles körben elterjedt mézkultúra a 18. századra eltűnni látszott. Ezt követő századokban gyógypálinkák között találkozhatunk vele. Manapság likőrként forgalmazzák mézzel ízesített pálinkaként.



Elkészítése - Alapanyagnak bármilyen gyümölcspálinka megfelel


A legegyszerűbb mód,

mert mindenki a saját készítésére esküszik az, hogy 1 liter pálinkához 30 deka mézet adunk, felkeverjük és már fogyasztható is. Ez a pálinka opálos és kissé zavaros.


Az igényesebb készítési mód

1 liter pálinkát felmelegítünk (a pálinka forrás pontja 78 fok körüli), külön felmelegítünk 30 deka mézet, összeöntjük és felkeverjük.


Hűtve fogyasztható, 3-4 nap alatt letisztul és leülepszik. A pincébe homokban eltéve érlelődik és az évek folytán, minél öregebb, annál finomabb lesz.


Forrás - [link]

17. c33bd8536b (válaszként erre: 16. - Doboska.p)
2010. febr. 15. 16:43
Minél hamarabb. És rázogatás után ne kostólgasd.:), mert akkor jövő pénteken készíthetsz újat! Tapasztalatból beszélek!:)))
2010. febr. 15. 16:40
Szóval az a lényeg hogy sokat kell állnia. Nekem jövő szombatra kell, akkor már most meg kéne csinálnom igaz?
2010. febr. 15. 16:36
Anyósom olyat szokott csinálni, amiben van narancshéj, füge, aszalt szilva, aszalt barack, mazsola és méz. Nagyon-nagyon finom, azt hiszem azt hosszabb ideig kell összeérlelni. Nagyon intenzív és különleges íze van:)
14. c33bd8536b (válaszként erre: 11. - Manul)
2010. febr. 15. 16:36
Aszalt barackkal is nagyon finom.
2010. febr. 15. 16:34

Itt egy recept:


Hozzávalók:

6 dl gyümölcspálinka

2-3 dl méz


Elkészítés:

Érdemes felhasználása előtt egy-két héttel korábban elkészíteni. A mézet melegítsd fel, hogy folyós állagú legyen, majd még melegében keverd össze a pálinkával. Alaposan rázd össze, és hűvös helyen (nem a hűtőszekrényben) hagyd kihűlni.

2010. febr. 15. 16:33
ÚÚ de rendesek vagytok
11. manul (válaszként erre: 6. - Panni58)
2010. febr. 15. 16:33

Én aszaltszivás mézespálinkát csináltam régebben,nagyon finom,csak vigyázni kell vele és a gyümölccsel is!

5 literes üvegbe tettem 3 liter alkoholt,jobb minőségű átlátszót,1 kg mézet és egy zacskó talán fél kiló aszaltszilvát,de ebből lehet többet is.Hideg helyen egy hétig érleltem minden nap rázogattam.

Szépen összeértek az alapanyagok,a méz is feloldódott.

Nagyon finom lett,csak vigyázni kell vele mert itatja magát!

10. v.kler
2010. febr. 15. 16:29

Sziasztok!!


A Párom úgy szokta csinálni, hogy amikor összekeveri a mézet és a pálinkát, akkor elkezdi a tüzhelyen egy kicsit összemelegíteni. Az arányokat sajnos nem tudom, de gondolom ez ízlés dolga...

2010. febr. 15. 16:29

Anyum elég gyakran csinál. Házi pálinkához teszi a mézet (persze előtte egy kicsit felmelegíti,h könnyebben összeöntse), és elég sűrűn rázogatja.


Viszont találkoztam már olyannal is amikor mézen kívül, még ánizst is raktak hozzá.

De rakhatsz bele aszalt gyümit, vagy diót...

2010. febr. 15. 16:27
Tegyél 1 literhez kb 2-3evőkanál mézet,jól rázd össze és kész.Hűtőbe ne tedd, mert hamarabb kikristályosodik.Ha igazán finomat akarsz,tegyél az üvegbe a pálinka jellegéhez illő aszalt gyümölcsöt(szilvát,barackot,mazsolát stb.),és erre öntsd a pálinkát,néhány óra múlva fogyasztható is.Finomabb,zamatosabb.Ez az ágyas pálinka...
2010. febr. 15. 16:26

Ilyet kóstoltam: 1 l pálinka, 50 dkg méz, 1 grapefruit leve.

Azt nem tudom, hogy felmelegítették-e a mézet.

Kissé zavaros az állaga, de valóban jó íze volt...nem vagyok egy nagy pálinkafogyasztó.

6. Panni58 (válaszként erre: 4. - Manul)
2010. febr. 15. 16:25
a rázogatás fontos. aztán, ha még mindig kiül méz az aljára, arról le szokták önteni. ha kell, megkérdezhetem az arányt holnap, egy ismerősöm szokott csinálni.
2010. febr. 15. 16:23
Gondoltam én is hogy teszek hozzá mézet. Iyen egyszerú lenne?
2010. febr. 15. 16:22
Tegyél hozzá aszaltgyümölcsöt és mézet,rázogasd néhány napig!Ütős!
2010. febr. 15. 16:22
gondolom méz kell bele
2010. febr. 15. 16:22
Teszel hozzá mézet és kész!!!
2010. febr. 15. 16:20
Nem tudja valaki hogyan kell sima házi pálinkából mézes pálinkát csinálni?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook