Hagyományos mézeskalács recept
A Hagyományos mézeskalács hozzávalói:60 dkg liszt
10 dkg vaj
25 dkg cukor
15 dkg méz
0,5 dl víz (de lehet, hogy még ennyi sem kell)
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanálnyi őrölt fűszerkeverék - fahéj, szerecsendió, szegfűszeg
A díszítéshez:
1 tojásfehérje
8 dkg cukor
félkanálnyi citromlé
A Hagyományos mézeskalács elkészítési módja:
Keverd össze a mézet, a cukrot, a vajat és a vizet, majd tedd fel egy lábosban melegedni. Nem szabad forrnia, csak egyet kell buggyannia. Egy másik tálban keverd össze a fűszereket, a lisztet, a szódabikarbónát, és öntsd hozzá a meleg hozzávalókat. Mikor már nem annyira meleg az egész, dolgozz el benne egy tojást. Az a legjobb, ha a tészta ezután 2-3 éjszakát pihen a hűtőben. Mielőtt sütöd, nyújtsd ki, körülbelül 2-3 mm-esre, és formázd tetszőlegesre. 180 fokos sütőben süsd úgy 15-20 percig. Díszítésként verd fel a tojásfehérjét a cukorral és a citromlével. Tubusba téve díszítsd a már kisült és kihűlt tésztát. Ha a karácsonyfára akarod aggatni, akkor sütés előtt lyukaszd ki, különben könnyen elreped a már kisült tészta.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Akira001, 2008. dec. 14. 14:27
A hagyományos mézeskalács elkészítési módja és hozzávalói.