Mézeskalács puha, finom, bevált Vicától recept
A Mézeskalács puha, finom, bevált Vicától hozzávalói:1 kg liszt
25 dkg kristálycukor
35 dkg margarin
2 teás kanál szódabikarbóna
3 tojás
25 dkg méz
1 mézeskalács fűszerkeverék
( vagy: 2 kávéskanál őrölt fahéj
2 kávéskanál narancshéj
2 kávéskanál szegfűszeg)
1 citrom reszelt héja
Cukormáz:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé vagy ecet
A Mézeskalács puha, finom, bevált Vicától elkészítési módja:
A mézet a fűszerekkel felforraljuk, lekapcsoljuk, még forrón hozzáadjuk a margarint és elkeverjük. Kicsit hagyjuk kihűlni. Közben a tojásokat egészben felverjük a cukorral. A liszt feléhez hozzáadjuk a szódabikarbónát, ezt hozzáöntjük a tojásokhoz, utána jön a mézes keverék, meg a többi liszt. Összedolgozzuk, utána egy éjszakára hütőbe tesszük. Másnap fél cm vastagságúra kinyújtjuk (ne vékonyabbra, mert kemény lesz), kiszúrjuk formákkal, díszítjük magvakkal (vörös lencse, szezámmag, tökmag, napraforgómag, szegfűszeg) A tésztát szaggatás és sütés előtt tojássárgája és víz keverékével kell megkenni, hogy szép fényes legyen. Közepes lángon kb. 15 percig sütjük.
Sütés után lehet díszíteni cukormázzal. A cukormáz jó kemény legyen, és akkor hamar megkeményedik. Ezért akár több cukrot is lehet tenni bele.
Fontos, hogy a tésztát ne nyújtsuk el nagyon vékonyra, és ne süssük túl sokáig, mert akkor kemény lesz a süti!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Vica26, 2009. dec. 5. 09:55
A mézeskalács puha, finom, bevált vicától elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.