Mézeskalács 2 recept
A Mézeskalács 2 hozzávalói:30 dkg lisztet,
10 dkg porcukrot,
2 tojást,
egy evőkanál margarint,
mézeskalács fűszerkeveréket,
kevés szódabikarbónát és
15 deka mézet összegyúrunk, majd egy éjszakára állni hagyjuk a hűtőszekrényben.
Másnap kisodorjuk a masszát és különböző mintákat faragunk ki belőle. Megsütjük az alakzatokat, majd tojásfehérjéből és porcukorból készült fehér mázzal díszítjük.
A pontos...
Hozzávalók:
1 kg liszt,
4 dl porcukor,
2 kávéskanál szódabikarbóna,
2 kávéskanál fahéj,
2 kávéskanál
őrölt szegfűszeg,
csipet só,
10 dkg zsír vagy margarin,
3 egész tojás,
2 és fél - 3 dl méz,
ha díszítjük:
egy tojásfehérje,
6 evőkanál kristálycukor
A Mézeskalács 2 elkészítési módja:
A titkos recept...A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven lisztezhetjük. Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kést teszünk alá, átemelésnél nem deformálódik.) Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: c6b27363e5, 2007. dec. 19. 19:43
A mézeskalács 2 elkészítési módja és hozzávalói.