Svéd gyömbéres keksz recept
A Svéd gyömbéres keksz hozzávalói:10 dkg finomliszt,
½ kávéskanál szódabikarbóna,
1 nagy csipet sütőpor,
5 dkg cukor,
5 dkg puha vaj,
3 evőkanál méz.
A fűszerkeverékhez:
1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér,
fél kávéskanál őrölt fahéj,
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg,
1 késhegynyi frissen őrölt bors.
A Svéd gyömbéres keksz elkészítési módja:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsibe. A fűszerkeverékhez összevegyítjük az összes fűszert egy kis tálkában, és magunk mellé készítjük. A tésztához a lisztet beletesszük egy nagy tálba, és hozzászórjuk a szódabikarbónát, a sütőport, fűszerkeveréket és 1 kávéskanál híján az összes cukrot (a maradék a kekszek tetejére jön). Az egészet jól összekeverjük, aztán apró darabokban hozzácsipkedjük a vajat. Ezután a vajdarabkákat és a fűszeres-cukros lisztet összemorzsoljuk a kezünkkel, majd hozzákanalazzuk a mézet, és a tésztát tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. A kész tésztából 2-3 cm átmérőjű gombócokat formálunk, letesszük őket egymástól 5 cm-re a tepsire, és egy pohár aljával mindegyiket 1 cm vastag koronggá lapítjuk. A tetejüket vékonyan megszórjuk a félretett cukorral, és a kekszeket 8-12 perc alatt megsütjük. Mivel a tésztában méz van, vigyázat, könnyen megpirulnak! Miután megsültek, megvárjuk, hogy kihűljenek, és csak ekkor szedjük le őket a tepsiről. 16-18 db lesz belőle.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2007. okt. 4. 06:09
A svéd gyömbéres keksz elkészítési módja és hozzávalói.