Libatöpörtyűs bucik recept
A Libatöpörtyűs bucik hozzávalói:Hozzávaló:
25 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
Fél kávéskanál szódabikarbóna
só és frissen őrölt bors
15 dkg libatöpörtyű
1 tojás
3 evőkanál natúr joghurt
2 duci gerezd fokhagyma
A nyújtáshoz:
kevés finomliszt
A kenéshez:
1-2 kávéskanál köménymag és 1 tojás, villával felverve
A Libatöpörtyűs bucik elkészítési módja:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es tepsibe. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, viszonylag sok sót és frissen őrölt borsot, majd a kifejezetten hideg, addig hűtőben tartott libatöpörtyűt finomra daráljuk, és ezt is hozzákeverjük. Ezután kézi habverővel összevegyítjük a tojásokat és a joghurtot, majd megpucoljuk a fokhagymát, és finomra reszelve belekeverjük a joghurtba. A fokhagymás-tojásos joghurtot hozzáöntjük a lisztes-töpörtyűs keverékhez, és kezünkkel az egészet hamar összedolgozzuk. Rugalmas tésztát kapunk, amelyet utána már nem fogdossuk tovább, mert sütés közben a bucik emiatt laposak maradhatnak. Viszont érdemes megkóstolni a tésztát, elég sós-e, elég borsos-e. A gyúródeszkát vékonyan meglisztezzük, majd a tésztát lisztezett nyújtófával 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval sorra kiszaggatjuk a bucikat. A „vágási hulladékot" aztán összegyúrjuk, kinyújtjuk, és további bucikat szúrunk ki belőle. A bucikat letesszük egymástól 3 cm-re a tepsire, majd vékonyan megkenjük a tetejüket enyhén felvert tojással, és meghintjük őket kevés köménymaggal. Ezután a bucikat 10-12 perc alatt megsütjük, és még melegen tálaljuk.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Gvivike, 2007. dec. 3. 14:03
A libatöpörtyűs bucik elkészítési módja és hozzávalói.