Eredeti svéd gyömbéres keksz recept
Az Eredeti svéd gyömbéres keksz hozzávalói:10 dkg finomliszt,
1/2 kávés kanál szódabikarbóna,
1 nagy csipet sütőpor,
5 dkg cukor,
5 dkg puha vaj,
3 evőkanál méz.
A fűszerkeverékhez:
1 púpos kávéskanál őrölt gyömbér,
fél kávés kanál őrölt fahéj,
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg,
1 késhegynyi frissen őrölt bors.
Az Eredeti svéd gyömbéres keksz elkészítési módja:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsibe. A fűszerkeverékhez összevegyítjük az összes fűszert egy tálkában, és magunk mellé készítjük. A tésztához a lisztet betesszük egy nagy tálba, hozzá szórjuk a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszerkeveréket és 1 kávéskanál híjján az összes cukrot (a maradék a keksz tetejére jön). Az egészet jól összekeverjük, aztán apró darabokban hozzácsipkedjük a vajat, majd összemorzsoljuk a kezünkkel. Hozzá kanalazzuk a mézet, és a tésztát tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk. A kész tésztából 2-3 cm átmérőjű golyókat formálunk, letesszük őket egymástól 5 cm-re a tepsibe, és egy pohár aljával mindegyiket 1 cm vastag koronggá lapítjuk. A tetejüket vékonyan megszórjuk a félretett cukorral, és a kekeszeket 8-12 perc alatt megsütjük. Mivel a tésztában méz van,könnyen megpirulnak! Mikor megsülnek, megvárjuk, hogy kihüljenek, és csak ekkor szedjük le őket a tepsiről. 16-18 db lesz belőle.
Én mindig dupla adagot csinálok, mert tele van így egy karácsonyi kekszes doboz.
Kismamáknak kifejezetten ajánlott émelygés, hányinger ellen.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: borek.ancsa, 2008. ápr. 25. 21:47
Az eredeti svéd gyömbéres keksz elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.