Mézes puszedli recept
A Mézes puszedli hozzávalói:1/2kg porcukor
2 egész tojás
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 kávéskanál őrölt fahéj
vagy Kotányi mézes kalács fűszerkeverék
1/4 kg langyos méz
2 evőkanál olaj
1 evőkanál olvasztott zsír
2 dkg szalalkáli
1 dkg szódabikarbóna
2,5 dl forralt tej
1 kg liszt
Tetejére:
1 tojásfehérje
10-15 dkg porcukor (a tojás nagyságától függően)
pár csepp ecet
A Mézes puszedli elkészítési módja:
Egy tálba rakjuk a hozzávalókat, kivéve a tejet, szódabikarbónát, szalalkálit. A lisztből 80 dkg használunk fel, a többit később öntjük hozzá. A tejet meglangyosítva 2 bögrébe tesszük. Az egyikbe a szalalkálit tesszük, míg fel nem fut kevergetjük. (Vigyázzatok, ha friss a szalalkáli, ez elég hamar megy!) a másikba a szódabikarbónát, jól elkeverjük, és a tálba öntjük midkettőt. Jól elkeverjük, ne maradjon benne csomó. Ekkor hozzáöntjük a maradék lisztet. Jól összedolgozzuk (Ha ragad, kis lisztet még szórhatunk rá). Egy tálba rakjuk, tetejét meglisztezzük, lefóliázzuk, és 1 napig hűtőbe rakjuk, ezalatt megkeményedik. 2-3 adagra osztjuk, és 1 cm vastagra kinyújtjuk. és pici pogácsa szaggatóval (3 cm átmérőjű) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt (vagy zsírozott lisztezett) tepsibe jó messze egymástól lerakjuk. Kisütjük. Tetejét még melegen bekenjük a tojásfehérjehabbal, amit úgy készítünk, hogy a tojásfehérjét kikeverjük (nem felverjük !)a porcukorral és pár csepp ecettel. Én sütőecsettel szoktam vékonyan a tetejét átkenni. Ha kihűlt a puszedli, és a teteje nem ragad, jól záródó dobozba tesszük, mert levegőn megkeményedik.
A sütés. Elektromos sütőben: sima (nem légkeveréses) 200 fok 15 perc. A sütőajtót nem szabad előtte kinyitni. Nekem ez bejött, ekkor még nem piros a teteje, nem lesz kemény, és nem is "esik vissza". Gázsütőben (ez persze függ a sütőtől is) én közepes lángon 3 percig sütöttem, utána még 1-2-sen 4 percig.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Mida8181, 2007. ápr. 1. 08:03
A mézes puszedli elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.