Göngyölt-töltött sertéskaraj Ancsykától recept
150 perc
A Göngyölt-töltött sertéskaraj Ancsykától hozzávalói:
Hozzávalók
1 rúd
600 g sertéskaraj, csont nélkül
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt feketebors
szükség szerint semleges ízű étolaj
150 g gomba (konzerv is lehet)
1 db közepes fej vöröshagyma
150 g kolozsvári szalonna, húsos füstölt szalonna
2 gerezd ducibb fokhagyma
1 db tojás M-es
ízlés szerint morzsolt zsálya (kb. 1 kávéskanál)
ízlés szerint morzsolt kakukkfű (kb. 1 kávéskanál)
A Göngyölt-töltött sertéskaraj Ancsykától elkészítési módja:
Első lépésként készítsük elő a töltelék hozzávalóit. A hagymákat és a gombát tisztítsuk meg. A szalonna bőrét és az esetleges porcokat távolítsuk el. Mindegyiket vágjuk közel azonos méretű, apróbb darabokra. Egy magasabb falú serpenyőben, pici olajon megpirítjuk a szalonnát. Ha kiengedte a zsírját, hozzáadjuk a gombát és a hagymákat is, majd fűszerezzük sóval, borssal, zsályával és kakukkfűvel. Gyakran kavargatva addig pirítjuk, amíg a hagyma üveges lesz. Ha kész a töltelék, lehúzzuk a hőről, és hagyjuk teljesen kihűlni. A sertéskarajt átmossuk, papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet, eltávolítjuk róla a hártyát, majd vékonyan felszeleteljük. A szeleteket kicsit kiklopfoljuk, mindkét oldalukat sózzuk és borsozzuk. A fűszerezett szeleteket halmozzuk egymásra egy tányéron. A sütőt kapcsoljuk be melegedni, lehetőség szerint alsó-felső sütésen, 180 C fokra. Tépjünk le egy nagyobb, kb. 50 cm-es alufólia darabot, majd ecset segítségével olajjal kenjük át. A hússzeleteket egyenként fektessük rá, úgy, hogy kissé fedjék egymást. Próbáljunk közel téglalap alakot kialakítani belőlük. A kihűlt töltelékhez adjuk hozzá a tojást, és jól keverjük össze. (Erre azért van szükség, hogy egyben tartsa sülés után, és szépen szeletelhető legyen a göngyölt karaj.) Ezt a masszát egyenletes vastagságban terítsük szét a húson. Az egészet szorosan tekerjük fel a fólia segítségével, ügyelve, hogy a töltelék benne maradjon, majd a fólia széleit is jól csavarjuk, nyomjuk össze. A tekercset átemeljük egy sütőpapírral ellátott tepsire, majd a tepsit berakjuk az előmelegített sütő középső részébe. (A sütőpapír elhagyható, de érdemes használni, hogy az esetlegesen kiszivárgó húslé ne égjen a tepsire.) 45 percig így sütjük, majd kivesszük a sütőből, a fóliát hosszában óvatosan elvágjuk, szétnyitjuk. Vigyázzunk a kiáramló gőzzel! Toljuk vissza a sütőbe, és kb. 20-25 perc alatt süssük szép pirosra. Ha megsült, a sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni, hogy szépen lehessen szeletelni. Tetszőleges körettel, ujjnyi vékonyra felszeletelve kínáljuk és fogyasszuk. Jó étvágyat kívánok hozzá, kellemes sütést-főzést!
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: 45ba38a594, 2018. szept. 28. 12:52
A göngyölt-töltött sertéskaraj ancsykától elkészítési módja és hozzávalói.