Kocsonya disznóhúsból, kondorosi módra Imre gusztusa szerint v1.0 recept







4 db füstölt hátsó disznóláb (a hentessel fölvágatva)
1 db füstölt első csülök
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagyobb fej vöröshagyma
15-20 szem feketebors
2-3 babérlevél
szükség szerint só
A tálaláshoz:
tányéronként 1-1 gerezd durvára vágott fokhagyma
őrölt erőspaprika
----------------------------------------------
A Kocsonya disznóhúsból, kondorosi módra Imre gusztusa szerint v1.0 elkészítési módja:
A füstölt húsokat előző nap beáztatom, nehogy a drága ételt a sok só tönkre tegye. Utólag sózni még mindig jobb, mint kiönteni az egészet. Másnap annyi vízben, amennyi bőven ellepi, fölteszem főni. Hozzádobom a fokhagyamákat, a vöröshagymát, a babérleveleket és a feketeborsot. Lefedve, lassú tűzön (90-95 fokon főzöm), amíg puha nem lesz, és a csontok maguktól ki nem jönnek a húsból. Szükség szerint sózom. Leszűröm (a lé nagy valószínűség szerint tele van csontszilánkkal). A fölös zsírt is leitatom a tetejéről. A húsokat kicsontozom. Tálalás: Minden tányér aljára 1-1 gerezd durvára vágott fokhagymát teszek, meghintem az őrölt erőspaprikával. A tetejére teszem a húsokat (arányosan elosztva, jusson a lábból és a csülökből is minden tányérba egyaránt). Óvatosan rámerem a levet, nehogy a nyers fokhagyma és pirospaprika fölkavarodjon. Hagyom kihűlni őket. Ha megdermedt, fogyasztható is: a tányérból, óvatosan egy másik tányérba átfordítom, így a fokhagymás, paprikás alj kerül a tetejére. Csodálatos az esztétikai élmény is, hát még az íze! A paprika csípőssége és a fokhagyma íze a tetején erőteljes, lefelé haladva fokozatosan enyhül, az aljára teljesen megszűnik. Egyszerűen tökéletes ízharmónia! ----------------------------------------------
Jó étvágyat kívánok!
(Minden észrevételt és kiegészítést köszönettel fogad
Imre)
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: szimre, 2007. nov. 6. 14:53
A kocsonya disznóhúsból, kondorosi módra imre gusztusa szerint v1.0 elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.