Főoldal » Receptek » Levesek, levesbetétek receptjei » Nyakleves, Imre gusztusa szerint v1.1 recept

Nyakleves, Imre gusztusa szerint v1.1 recept

Elkészítési idő 45 perc
Szénhidrátszegény Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény Kalóriaszegény
Zsírszegény Zsírszegény

Kalória kevés
Zsírtartalom kevés
Szénhidráttartalom kevés

A Nyakleves, Imre gusztusa szerint v1.1 hozzávalói:
(Bevezetés: a "Nyakleves" elnevezés még abból az időszakból származik, amikor még bőséggel és viszonylag olcsón kaphattál a hentesnél BŐRÖS csirkenyakat. Amióta a csirkebőrből parizert készítenek, ennek az alapanyagnak befellegzett. No, gyere be, laza fröccs!!!! Megdícsérlek az engedelmességedért.) A leveshez ezek kellenek:

3/4 kg bőrös csirkenyak, feldarabolva vagy
1-2 pulykanyak a méret függvényében, feldarabolva vagy
2 db csirkefarhát vagy
minimum 3/4 kg húsos karaj- vagy tarjacsont
2 fej vöröshagyma
2 db nagyobb petrezselyem a zöldjével együtt
2 db nagyobb sárgarépa (a zöldje nélkül)
1-1 marék zöldborsó és főtt kukorica
kevés disznózsír vagy étolaj, dinszteléshez
2 dl 20%-os tejföl
1 tojásból nokedlitészta
(és természetesen: laza fröccsnek való bor, ásványvíz, kellő mennyiségben)
------------------------------------------------


A Nyakleves, Imre gusztusa szerint v1.1 elkészítési módja:
A zöldségféléket (mármint amelyek ezt a műveletet megkívánják) megtisztítom, a hagymát kockára vágom, a zöldjétől megfosztott petrezselymet és répát felkarikázom. A petrezselyemleveleket durvára vágom, a répaleveleket kidobom. (Máris kimelegedtem. Hé, laza fröccs! Gyere be! Köszi, kedves vagy!) A húsnemű anyagot kb. 1 - 1,5 liter vízben fölteszem főni. Sózom, diszkréten borsozom. a főzéshez még optimális esetben is legkevesebb fél óra szükségeltetik. A zsírozó anyagon folyamatos kavarás mellett elkezdem dinsztelni EGYÜTT a hagymát, a répát és a petrezselymet. Ez durván negyedórát vesz igénybe. Ha közben a természetes leve elfőne, némi vízzel pótolom. Ha megpárolódtak, hozzádobom a zöldborsót, kukoricát és a zöldpetrezselymet. Néhányszor még megkeverem, és leveszem a melegről. (De szomjas lettem! Hé, laza fröccs! Gyere be!) A megfőtt húsneműekről lefejtek minden ehetőt, a csontokat kidobom. Az ehető részeket hozzáadom a párolt zöldségekhez, felöntöm a húsok főzőlevével. Az egészet felforralom. (Hé, laza fröccs! Gyere be! Ügyes vagy!) A nokedlitésztát kiskanállal a forrásban lévő levesbe szaggatom, majd addig főzöm, ameddig kell! ------------------------------------------------

Tálalás:
minden tányérba midenből teszek, húsból, zöldségekből és a léből.
A tetejére ki-ki ízlése szerint tehet tejfölt is. Én csak azzal szeretem!

Jó étvágyat hozzá!
Minden észrevételt és kiegészítést köszönettel fogad:
e sorok írója, Imre
--------
A hozzávalókat a pulykanyakkal kiegészítettem, Loni észrevételére. Köszönet érte!
------------------------------------------------


Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei


A nyakleves, imre gusztusa szerint v1.1 elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook