Hordós savanyúság másképp recept
50 perc
A Hordós savanyúság másképp hozzávalói:
uborka,rózsáira szedett karfiol,negyedekbe vágott
kisebb fejes káposzta,apró zöld görögdinnye,zöldpaprika,sárgarépa,almapaprika...stb.
(szinte bármilye zöldséget lehet így savanyítani)
(lehet csak uborkából készíteni)
felöntőlé:30 l.vízhez 1,8 l.20%-os ecet, 1,5kg só,3kg cukor, 3dkg borkén,9dkg citromsó,10 dkg tartósítószer(Na-benzoát),ízlés szerint babérlevél és szemes feketebors.
A Hordós savanyúság másképp elkészítési módja:
Ezt a tartósítási módot akkor alkalmazzuk,ha nagy mennyiségű,azonos ízű és minőségű savanyúságot akarunk készíteni,de a hordó (vödör) nagyságától függően az alaplevet kisebb adaghoz is elkészíthetjük. A felöntőléhez a vizet felforraljuk,lehűtjük és kisebb mennyiségeket kivéve belőle a hozzávalókat külön-külön feloldjuk.Ezután az oldatokat összeöntjük,és hidegen a hordóba töltjük.Az ízlés szerinti mennyiségű babérlevelet,szemes feketeborsot is beletesszük.Az alaposan megmosott uborkát (és más zöldségeket) Az elkészített lébe rakjuk.Ügyeljünk arra,hogy a felöntőlé mindig ellepje az uborkát.Lefedve hűvös helyen tároljuk (nem igényel légmentes lezárást).A harmadik héttől kezdve már folyamatosan fogyasztható.
Nagyon kellemes ízű savanyúság,finom,ropogós marad a savanyított zöldségféle.Folyamatosan lehet utána belerakosgatni különféle zöldségeket,csak a lé mindig lepje el.
Kategória: Savanyúságok receptjei
A receptet beküldte: PIROS35, 2006. okt. 31. 15:03
A hordós savanyúság másképp elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.