Klasszikus sonkapác recept
A Klasszikus sonkapác hozzávalói:Hozzávalók: 80 dkg só (parajdi, vagy tengeri só)
3-4 dkg cukor
két-három kávéskanál szemes bors
Az áztatáshoz: kb
3 dl víz
3-4 db babérlevél
1 fej fokhagyma.
A Klasszikus sonkapác elkészítési módja:
"A pácoláskor a sót, a cukrot és a borsot összekeverjük, majd a sonkát a keverékkel bedörzsöljük és 5-7 napig állni hagyjuk. Közben rendszeresen megforgatjuk, és ha valahol a sonkát nem éri a só, akkor kissé újra megsózzuk. Egy hét letelte után 4-5 liter vizet a babérlevéllel és a fokhagymával együtt jól összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Végül kihűlt állapotában a páclevet ráöntjük a sonkára, amiben a sonkának egy hétig állnia kell. Ezután hűvös, jól szellőző kamrában felaggatva egy-két napig szárítjuk, és szikkasztjuk. A szárítás után már csak a füstölés van hátra."
Idős hentesmester közlése alapján disznóöléshez ajánlott
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. szept. 28. 05:51
A klasszikus sonkapác elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.