Galyasági leves savanyú káposztával. recept
40 perc
A Galyasági leves savanyú káposztával. hozzávalói:
5 dkg. füstölt házi kolbász,
szárított gomba (trombitagomba, vargánya, tinóru, vegyes eredei gombaszárítmány),
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 közepes karalábégumó fele, 1 szelet zeller.
Ízlés szerint ételízesítő, só, szemes fekete bors, savanyú káposzta, reszelt házi tészta.
A Galyasági leves savanyú káposztával. elkészítési módja:
A szárított gombát (a friss gomba, vagy a gombakonzerv is jó), enyhén sós vízben megfőzzük, sokszor átmossuk. Egy nagyobb fazékba annyi vizet teszünk, amennyi levest szeretnénk főzni. Beletesszük a felkarikázott kolbászt, a zöldségeket és a megfőzött, átmosott gombát. A levest felfőzzük és ízesítjük sóval, szemes fekete borssal, valamint kevés ételízesítővel. Tovább főzzük. Ha a kolbász és a zöldségek is megpuhultak hozzáadjuk a savanyú káposztát, azzal is felfőzzük. Most belerakjuk a reszelt tésztát is (amit készíthetünk frissen is 1 tojásból, liszttel és csipetnyi sóval). Ha a tészta is megfőtt, a leves elkészült. A régi időkben tipikus karácsonyi és szilveszteri étel volt, de gyakran készítették a téli hónapokban is. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom leves.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2013. jan. 9. 16:35
A galyasági leves savanyú káposztával. elkészítési módja és hozzávalói.