Flódni, ahogy mi készítjük recept
90 perc
A Flódni, ahogy mi készítjük hozzávalói:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
60 dkg cukor
3 tojássárgája
7 dl fehérbor
1 kg alma
20 dkg darált dió
20 dkg darált mák
1 üveg szilvalekvár
1 csomag mazsola
2 ek. baracklekvár
őrölt szegfűszeg
őrölt fahéj
reszelt narancshéj
A Flódni, ahogy mi készítjük elkészítési módja:
A vajból, a tojássárgájából, a lisztből,kevés cukorból borral jól nyújtható tésztát készítünk. Öt részre osztjuk,4 egyformára,és egy legyen egy kicsit nagyobb mint a többi. Ezután kicsit pihentetjük.A lapokat vékonyra kell nyújtani. A nagyobb tésztával kibélelünk egy nagyobb tepsit. Erre a lapra rakjuk a máktölteléket. Ráhelyezzük a következő lapot. Erre rakjuk az almatölteléket. Újra rárakunk egy tésztalapot, amelyre a diótölteléket halmozzuk. Ezután újabb tészta, amire a szilvalekvárt kenem. Erre kerül az utolsó tésztalap,amit megkenünk tojássárgával. 150 fokon aranyszínűre sütöm. Máktöltelék: A darált mákot borral, reszelt narancshéjjal,szegfűszeggel felfőzöm. Hozzáadom fele mazsolát és a baracklekvárt. Almatöltelék: Az almát lereszelem, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel megpárolom szintén borban.Jól lecsepegtetem. Diótöltelék: A darált diót cukorral mazsolával borban felforralom. Az előre elkészített töltelékeket minden esetben teljesen kihűlve rakjuk a tésztába.Érdemes megvárni míg teljesen kihűl,és akkor szeletelni.
A flódni egy régi zsidó édesség.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: kattyus, 2009. okt. 8. 19:04
A flódni, ahogy mi készítjük elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.