Zöldségekkel sült lazac recept
A Zöldségekkel sült lazac hozzávalói:80 deka lazacfilé
2 közepes sárgarépa
1 fej lilahagyma
2 fej édeskömény
4 teáskanál olívaolaj
só, frissen őrölt fekete bors
4 ág friss kakukkfű
4 evőkanál száraz fehérbor
a tálaláshoz citromgerezdek
gombamártáshoz:
20 deka erdei gomba
1 fej lilahagyma
5 deka vaj
1 evőkanál brandy
1 marék mandulabél
só, frissen őrölt fekete bors
2 dl tejszín
A Zöldségekkel sült lazac elkészítési módja:
A sárgarépát, a lilahagymát, az édesköményt a reszelő nagy lyukú oldalán lereszelem. 4 alufólia lapot megkenek olívaolajjal, s a zöldségkeveréket a közepükre osztom. Sózom, borsozom, rájuk teszek 1-1 kakukkfűágat. A lazacfilét 16 vékony szeletre vágom, s 4-4 szeletet egymáson fedésben ráfektetek mindegyik zöldségkupacra. Sózom, borsozom, megöntözöm 1-1 evőkanál száraz fehérborral. Alufóliával fedem őket úgy, hogy a fóliák széleit minden oldalon három, egymást fedő rétegben felhajtom, hogy jól zárjanak. A csomagokat egymás mellé rakom egy tepsibe, és 220 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütöm. A gombamártáshoz felkarikázom a lilahagymát, majd egy serpenyőben megolvasztott vajon puhára párolom. Erősebbre tekerem a lángot, a hagymakarikákra teszem a brandyt, s ha elsistergett, serpenyőt leveszem a tűzről. A mandulát mozsárban durvára töröm, az erdei gombákat vékonyra szeletelem, a serpenyőbe szórom, s visszateszem közepes erejű tűzre. Néhány perc alatt megpárolom a mandulás gombát, sózom, borsozom, beleöntöm a serpenyőbe a tejszínt. A mártást összeforralom, majd porcelántálba öntöm. Kiveszem a sütőből a lazacokat, egy-egy tányérra kibontom a csomagokat s tálalom citromgerezdek kíséretében tálalom gombamártással. Rizsköret illik hozzá..
Kategória: Halas ételek receptjei
A receptet beküldte: syria, 2018. máj. 7. 06:09
A zöldségekkel sült lazac elkészítési módja és hozzávalói.