Tiroli nokedli recept
A Tiroli nokedli hozzávalói:Hozzávaló a nokedlihez:
50 dkg finomliszt
1 evőkanál só
¼ kávéskanál frissen őrölt bors
2½ dl tej
kb. 1 dl víz
A főzővízbe só és kevés olaj
Hozzávaló a sült hagymához:
2 nagy fej hagyma
10-15 dkg liszt
kb. 5 dl olaj
só és frissen őrölt bors
Hozzávaló a zsályás kacsazsírhoz:
20 friss zsályalevél
15 dkg kacsazsír
A Tiroli nokedli elkészítési módja:
Egy nagy fazékban bő 5 liter vizet forralunk a főzéshez. A nokedlihez a lisztet, a sót és a borsot összekeverjük egy rendes méretű tálban, majd fakanállal hozzádolgozzuk a tejet és a vizet. Sűrű, rugalmas tésztát kapunk, nagyjából olyan állagút, mint amilyen a hagyományos nokedlié. A folyadék és a liszt pontos aránya a liszt minőségén múlik, ezért ha a tésztát túl lágynak találjuk, keverjünk bele egy-két kanállal több lisztet, ha pedig túl sűrűnek, öntsünk hozzá kevés vizet. És nem tévedés, tojás nem szükséges hozzá. Amíg a nokedlitészta pár percet pihen, összeállítjuk a zsályás kacsazsírt. A zsályát apróra vágjuk, aztán a zsírt egy 28 cm átmérőjű lábosban vagy egy ugyanekkora, de 6 cm magas peremű serpenyőben mérsékelt lángon kevergetve megolvasztjuk. Amikor már folyós, hozzáadjuk a zsályát, majd 1 percig együtt kevergetjük őket, aztán lehúzzuk a tűzről. A lobogva forró főzővizet megsózzuk, kevés olajat is öntünk bele, majd nagy lyukú szaggatón át beleszaggatjuk a nokedlitészta felét. Attól számítva, hogy a nokedlik feljöttek a víz felszínére, bő 1 perc múlva leszűrjük őket, és hozzáadjuk a zsályás kacsazsírhoz. Ezután még további 1 menetben kiszaggatjuk, kifőzzük a maradék tésztát, és amikor a végén az összes nokedli belekerült a zsályás zsírba, a nokedlit nagy lángon 2-3 perc alatt enyhén, érzéssel lepirítjuk, aztán félretesszük. A sült hagyma következik. A hagymát megpucoljuk, éles uborkagyalun hajszálvékonyan felszeleteljük, a szeleteket különálló gyűrűkre szedjük, majd mindet alaposan megforgatjuk a lisztben. A sütéshez egy 30 cm átmérőjű serpenyőben nagy lángon megforrósítunk annyi olajat, hogy 1 cm-es rétegben álljon benne, és ha már elérte a kellő hőmérsékletet - egy beledobott kenyérkocka ½ perc alatt megpirul benne -, beleszórjuk a hagymagyűrűk 1/4-ét. 4-5 perc alatt megsütjük őket, majd szűrőlapáttal kiemeljük, papírtörlőn szétterítjük, és megsózzuk-megborsozzuk mindet. Ezután a többi hagymát is ugyanilyen módszerrel elkészítjük, de egyszerre mindig csak keveset teszünk bele a forró olajba. Tálalás előtt a zsályás nokedlit enyhén megsózzuk, erőteljesen megborsozzuk, és miután nagy lángon 1 perc alatt kevergetve átmelegítettük, rászórjuk a sült hagymát. Kezdődhet a lakmározás. 4 adag lesz belőle.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: Gvivike, 2007. dec. 9. 20:54
A tiroli nokedli elkészítési módja és hozzávalói.