Tartalmas bableves recept
90 perc
A Tartalmas bableves hozzávalói:
30 dkg fehér szárazbab
2 db sárgarépa
2 fej hagyma
2 szál halványító zeller
1 db édeskömény
1 gerezd fokhagyma
4 db paradicsom
3 evőkanál olívaolaj
2 db babérlevél
2 ág kakukkfű
1 teáskanál csilipehely
1,5 dl passzírozott paradicsom
40 dkg füstölt hús
20 dkg árpagyöngy (gersli)
2 evőkanál vörösborecet
só
bors
A Tartalmas bableves elkészítési módja:
1. A szárazbabot beáztatjuk egy éjszakára. 2. Másnap a megtisztított sárgarépát és hagymát felkockázzuk, a halványító zellert feldaraboljuk. A megtisztított édesköményt a torzsa kimetszése után kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. A megmosott paradicsomot durvára daraboljuk. A babot leszűrjük és lecsepegtetjük. 3. A nagy fazékban felhevített olívaolajon a hagymát, a sárgarépát, a zellert, az édesköményt, a fokhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a csilipelyhet közepes tűzön puhára pároljuk 8-10 perc alatt. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 8-10 perc alatt szétfőzzük. Hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot, felöntjük 2,5 l hideg vízzel, és beletesszük egyben a füstölt húst. Felforraljuk, és gyengébb tűzön főzzük 30 percig. Ezután beleszórjuk a babot, majd 20 perc múlva a gerslit, és további 25-30 perc alatt puhára főzzük. 4. A füstölt húst, a babérlevelet és a kakukkfüvet kiszedjük. A húst rövid hűlés után falatnyira daraboljuk és visszatesszük az edénybe. Végül a levest a borecettel ízesítjük, és szükség szerint megsózzuk, megborsozzuk.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2018. jan. 22. 14:08
A tartalmas bableves elkészítési módja és hozzávalói.