Jókai-bableves csülökkel és debrecenivel recept
A Jókai-bableves csülökkel és debrecenivel hozzávalói:20 dkg szárazbab
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 kisebb zeller
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor zellerzöld
50 dkg füstölt csülök
2 pár debreceni kolbász
olaj
2 dl tejföl
erős paprika
2 kisebb babérlevél
pirospaprika
só
A csipetkéhez:
5 dkg grízes liszt
1 tojás
só
A Jókai-bableves csülökkel és debrecenivel elkészítési módja:
A csülköt bő vízben feltesszük főni. Amikor megpuhult, kiemeljük és félretesszük. Felhevített olajon megfuttatjuk a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát.Meghintjük pirospaprikával, majd kevés vízzel felöntve kiforraljuk. Beletesszük az előző este beáztatott, leszűrt babot, a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, valamint a zellerzöldet.Babérlevéllel és sóval ízesítjük, felöntjük vízzel, valamint 1 liter csülök főzőlével és félig megpároljuk. Közben a tojást kevés sóval ízesítjük, majd annyi liszttel dolgozzuk össze amennyit felvesz. Kis darabkákat csipkedünk a tésztából, és lisztezett tálcára szórjuk. Amikor a bab félig megpuhult, hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, és tovább főzzük. Miután a bab és a zöldség már majdnem megpuhult, beletesszük a kockákra vágott csülökhúst, a külön forró olajban megfuttatott, karikákra vágott debrecenit, majd kicsit később a csipetkét. Ha szükséges utána ízesítjük és készre főzzük. Tálaláskor tejföllel meglocsolva erőspaprikával kínáljuk.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: Kicsivuk, 2007. nov. 7. 09:36
A jókai-bableves csülökkel és debrecenivel elkészítési módja és hozzávalói.