Jókai finombableves recept
A Jókai finombableves hozzávalói:18 dkg szárazbab
1 főtt füstölt csülök
10 dkg sárgarépa
8 dkg petrezselyemgyökér
babérlevél
fokhagyma
15 dkg zöldpaprika
7 dkg paradicsom
30 dkg füstölt kolbász
2+4 dkg zsír
3 dkg liszt
3 dkg hagyma
5 g fűszerpaprika
petrezselyemzöld
1,5 l tejföl
3 dkg liszt
csipetke.
A Jókai finombableves elkészítési módja:
Elkészítés: A babot megmosom és előző este beáztatom. Kevés zsíron megpirítom a karikára vágott gyökérféléket. Mikor barna, hozzáteszem a babot az áztatóvízzel együtt, hozzáöntöm a csülök főzőlevét, majd babérlevéllel, kevés fokhagymával, apró kockákra vágott paprikával és paradicsommal, valamint kevés sóval főzöm. Időközben a kolbászt a zsírban megsütöm, kiveszem a zsírból, majd vékony szeletekre vágom. Mikor a bab puha, a kolbász sütőzsírjából liszttel és apróra vágott hagymával világos rántást készítek. A végén megszórom paprikával és vágott petrezselyemmel. Mikor a rántással felforrt a leves, belekeverem a kevés liszttel elkevert tejfölt. Végezetül belefőzöm a csipetkét és a kolbászt. Tálalás előtt a csülköt kis darabokra vágom és fölé merem a forró levest. Az asztalnál mindenki utána ízesítheti ecettel, vagy tárkonyecettel.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2012. máj. 22. 12:03
A jókai finombableves elkészítési módja és hozzávalói.