Mártogatós recept
A Mártogatós hozzávalói:1 kis csokor petrezselyem
8-10 citromfűlevél
1 nagy csokor snidling
4 gerezd fokhagyma
80 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, sörretek, kígyóuborka, cikória, édeskömény, szárzeller, kaliforniai paprika stb.)
25 dkg érett camembert sajt
25 dkg túró
25 dkg natúr vajkrém
1 dl tejföl/joghurt
A Mártogatós elkészítési módja:
A zöldfűszereket leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, levélkéiket lecsipkedjük, és finomra vágjuk, 1 kiskanálnyit félreteszünk a díszítéshez. A fokhagymát meghámozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, azonos nagyságú, karcsú hasábokra vágjuk. A camembert sajtot felaprózzuk vagy villával szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a túrót, a vajkrémet és a tejfölt, aztán botmixerrel, hogy teljesen egyneművé váljon, habos krémmé-péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket és az áttört fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, (frissen) őrölt borssal illatosítjuk. Üvegtálkába szedjük, tetejét megszórjuk a félretett zöldfűszerkeverékkel, és egy nagyobb, lapos tál közepére helyezzük, végül virágsziromszerűen körberakjuk a zöldséghasábokkal. További mártogatnivalóként kiflikarikákat, fogvájóra tűzött kenyérkockákat kínálhatunk hozzá.
Hétvégén kipróbáltuk, nem várt sikert hozott. Még az is falta, aki nem szereti a zöldséget, és egyébként eszébe nem jutna megenni.
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: gpetra, 2006. dec. 4. 19:55
A mártogatós elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.