Szőlős túrógombóc bormártással recept
A Szőlős túrógombóc bormártással hozzávalói:25 dkg tehéntúró (félzsíros)
70 g búzadara
2 db tojás
1 kávéskanál só
7 dkg zsemlemorzsa
1 ek napraforgó olaj
25 dkg szőlő
A bormártáshoz
0.25 db vanília (rúd)
1 dl édes fehérbor
0.3 dl víz
2 teáskanál vaníliás pudingpor
1 ek cukor
5 dl habtejszín
A Szőlős túrógombóc bormártással elkészítési módja:
A túrót szitán finomra áttörjük. A tojássárgákkal és a búzadarával összedolgozzuk és fél órát pihentetjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük és leitatjuk róla a nedvességet. A zsemlemorzsát az olajon világosbarnára pirítjuk. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és elvegyítjük a túrós masszával. Egy nagyobb lábasban kb 4 liter vizet forralunk, amit 2 tk sóval ízesítünk. A túrós masszából vizes kézzel 10-12 gombócot formázunk, amiknek a közepébe 1-2 szőlőszemet nyomunk. A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat (kb 10 perc alatt főnek meg). A kifőtt gombócokat beleforgatjuk a zsemlemorzsába. Közben elkészítjük a bormártást : a borhoz öntjük a vizet, hozzákeverjük a vaníliarúdból kikapart pépet, a cukrot, a pudingport és sűrűsödésig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a maradék szőlőszemeket és éppen csak összeforraljuk. A gombócokat a bormártással körítve tálaljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2015. szept. 23. 15:36
A szőlős túrógombóc bormártással elkészítési módja és hozzávalói.