Bulocski recept
A Bulocski hozzávalói:4 szikkadt zsemle,
2-3 dl hideg tej.
A túrós töltelékhez:
10 dkg magozott aszalt szilva,
1 kávéskanál őrölt fahéj,
4-5 szem szegfűszeg,
10 dkg porcukor,
3 evőkanál tejföl,
1 tojás,
25 dkg tehéntúró,
1 vaníliarúd kikapargatott belseje,
1 citrom reszelt héja,
1 púpos evőkanál búzadara,
1 kávéskanál fahéj,
a tetejére és a tepsi kikenéséhez 5-5 dkg vaj.
A Bulocski elkészítési módja:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A zsemlékről levágjuk a tetejüket, mintha kalapok lennének, majd kivájjuk a belüket (a továbbiakban nem lesz szükségünk a zsemlebélre). Az üres zsemléket pár pillanatra megáztatjuk a hideg tejben, majd lecsöpögtetjük, és beletesszük őket egymás mellé egy közepes méretű kivajazott tepsibe. A zsemle-kalapokat magunk mellé készítjük. A töltelékhez az aszalt szilvát felforraljuk annyi fahéjas-szegfűszeges vízben, amennyi ellepi, aztán lehúzzuk a tűzről. Ha már puha, leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és apróra vágjuk. A töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjékből robotgéppel habot verünk. Ezután a porcukrot, a tojássárgájákat, a tejfölt, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat ugyancsak robotgéppel összekeverjük, és ha már sima lett a keverék, eldolgozzuk benne a tehéntúrót és a búzadarát és az apróra vágott szilvát is. Végül fakanállal hozzáforgatjuk a tojáshabot, és a tölteléket elosztjuk a zsemlékben. A megtöltött zsemléket először kalap nélkül sütjük 10 percig, majd ez idő leteltével ráhelyezzük mindegyikre a kalapját, rámorzsoljuk a tetejükre a vaj kockákat, majd így is kapnak további 10 percet a sütőben.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2008. ápr. 12. 12:20
A bulocski elkészítési módja és hozzávalói.