Gőzgombóc ringlós töltelékkel recept
A Gőzgombóc ringlós töltelékkel hozzávalói:A kovászhoz:
3 dkg élesztő,
3 evőkanál tej,
2 kávéskanál liszt,
1 kávéskanál cukor;
a tésztához:
50 dkg liszt,
1 tojás,
1 tojássárgája,
5 dkg vaj,
2 evőkanál cukor,
2 dl tej,
1 citrom reszelt héja és leve,
1 csomag vaníliás cukor,
csipet só
a töltelékhez:
12 szem kimagozott ringló,
12 szem mokkacukor
Az öntethez: vaníliasodó
A Gőzgombóc ringlós töltelékkel elkészítési módja:
A vajat egy lábasban, kis-lángon megolvasztjuk, beleöntünk 1 dl tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a tojássárgáját, a citrom héját, és az egészet habosra keverjük. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, és csipetnyi sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a kovászt, majd a tejes keveréket is hozzáöntjük, összedolgozzuk, és együtt megdagasztjuk. Ezt a műveletet a robotgép spiráljával is elvégezhetjük. Végül a maradék 1 dl tejet is beledolgozzuk, és addig dagasztjuk, ameddig a tészta elválik az edény falától. Langyos helyen, letakarva 25 percig kelesztjük. A tésztából evőkanállal galuskákat szaggatunk, deszkán kocka alakúra lapítjuk. A kimagozott ringló közepébe 1-1 szem mokkacukrot nyomunk, és a tészta közepére tesszük. Ráhajtjuk a tészta széleit, gombócot formálunk belőle, és lisztezett deszkán újrakelesztjük. Amíg a gombócok kelnek, csipetnyi sóval vizet forralunk. Az edény tetejére szitát teszünk. Ráhelyezzük a gombócokat, és letakarva 15 percig gőzöljük. Porcukros, darált mákkal megszórjuk, és vaníliasodóval tálaljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. febr. 13. 06:41
A gőzgombóc ringlós töltelékkel elkészítési módja és hozzávalói.