Szilvalekváros kelt gombóc recept
A Szilvalekváros kelt gombóc hozzávalói:- 2 dl tej,
- 21 g élesztő,
- 50 dkg liszt,
- 5 evőkanál cukor,
- 15 dkg vaj,
- 1 tojás,
- fél kávéskanál só,
- 1 citrom reszelt héja,
- 8 ek. szilvalekvár,
- 50 g darált mák
A Szilvalekváros kelt gombóc elkészítési módja:
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és beletesszük az élesztős tejet és 1 evőkanál cukrot. Elkészítjük a tésztát, majd lefedve, meleg helyen 15 percig kelesztjük. 50 g vajat elkeverünk 1 dl tejjel, és a tojással, sóval, 1 evőkanál cukorral és a citromhéjjal a kelt tésztához adjuk, majd az egészet csomómentesre dagasztjuk. Lefedve úgy 30 percig állni hagyjuk. A tésztát átgyúrjuk, és 8 részre osztjuk. Mindegyiket ellapítjuk, és 1-1 evőkanál szilvalekvárt teszünk a közepére. Ezután gombócokat formázunk. Kilisztezett sütőlapon 50 fokon 20 percig kelesztjük. 1,5 dl vizet forralunk, és a gombócokat adagonként szitára téve a gőz felett, lefedve, gyenge tűzön 20 percig gőzöljük, majd kizsírozott sütőlapra helyezzük. Megkenjük 10 dkg mákkal és cukorral elkevert vajjal. Vaníliamártással tálaljuk.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: tinendo, 2006. nov. 18. 08:37
A szilvalekváros kelt gombóc elkészítési módja és hozzávalói.