Serpenyős torta recept
A Serpenyős torta hozzávalói:Lapokhoz:
5 ek tej
5 ek kristálycukor
5 ek olaj
1 tojás
1 mk szódabikarbóna
1 mk ecet vagy citromlé
liszt
Krémhez:
1 csésze kristálycukor (250 g)
50 ml víz
6 púpozott ek liszt
tej (kb 30 ek)
250 g margarin
Díszítéshez:
darált dió
mandula
színes tortadara
kókuszreszelék
A Serpenyős torta elkészítési módja:
Lapok elkészítése: A cukrot habosra kavarjuk a tojásban, majd hozzáöntjük az olajat és végül a tejet. Kb 130 g lisztet mérünk hozzá, aminek közepében mélyedést készítünk és ide borítjuk a szódabikarbónát, amit felpezsdítünk a citromlével vagy ecettel. Csomómentesre kavarjuk, dörzsöljük egy fakanállal, s ha szükséges, liszttel pótoljuk, míg gyúrni valóvá válik (ne legyen kemény tészta belőle!) Könnyű, lágy, és nem ragadós állagú tésztát kell kapnunk. Nem kell sokat gyúrni, csak míg simára összeállt. Elosztjuk egyenlő 6 részbe, liszttel hintett deszkán egyenlő kör alakúra nyújtjuk ki őket (amekkora serpenyőnk). Olajjal éppen csak megkent serpenyőben hirtelen átsütjük (mint a palacsintát), s vigyázunk ne áztassuk el olajban, sőt jó minőségű serpenyőben olaj sem szükséges! Nyugodtan egymásra szedegethetjük ki őket. Krém készítése: A liszthez lassan adagoljuk a tejet, először csirizes állagú lesz, ne adjunk hozzá többet, míg jól el nem kavartuk, csomómentesre. Majd lassanként hozzákavarjuk a többi tejet is. A kristálycukrot hőálló edényben el kezdjük olvasztani, ha a fakanálra ragadtak fel cukordarabok, ezt kiskanállal mindig visszasegítjük az olvadni indult cukorba, s ekkor már állandó kavargatást igényel. Amikor szép barack sárga színe van, (nem kell teljesen megolvadjon), felöntjük az 50 ml vízzel - külön kihangsúlyozom, vigyázzunk a hirtelen felszabaduló gőzzel- ugyanakkor folyamatosan kavarnunk kell tovább, mert a cukor megdermedhet. További kavargatással főzzük pár percet, míg szirupossá válik. Hozzáöntjük a lisztes tejet, és pépesre főzzük. Kihűlésekor csomómentesre kavarjuk benne a margarint. Összeállítása: Minden lapot megkenünk a krémmel, hagyunk annyi krémet, hogy tetejét is éppen megkenjük, amit díszíthetünk bármivel ( darált mandula vagy dió). Másnapig hűvösen tartjuk (a lapok megpuhulásáért).
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Lolita63, 2012. márc. 22. 19:51
A serpenyős torta elkészítési módja és hozzávalói.