Mákos krémes vanília krémmel recept
A Mákos krémes vanília krémmel hozzávalói:A mákos piskótához:
6 tojás
15 dkg cukor
20 dkg liszt
10 dkg szemes mák
1 kk sütőpor
3 ek hideg víz
1/2 dl olaj
A mézes lapokhoz:
30 dkg liszt
8 dkg porcukor
2 ek méz
8 dkg vaj
2 tojás
1 kk szódabikarbóna
1 kk citromlé
A krémhez:
2 tojássárgája
15 dkg cukor
2 csom. vanília ízű pudingpor
7 dl tej
25 dkg vaj
Tetejére:
4-5 ek a krémből
1-2 maréknyi dió
A Mákos krémes vanília krémmel elkészítési módja:
A piskótához a cukrot habosra kavartam a tojások sárgájával, majd belecsorgattam a vizet és az olajat folyamatosan kevergetve, majd a mákot is belekavartam. A lisztet elvegyítettem a sütőporral, a fehérjékből kemény habot vertem. A mákos masszához felváltva kavartam a lisztet és a habot. Egy 20x30-as tepsibe sütőpapírt tettem, a tésztát beleöntöttem és előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem. A mézes lapoknál annyit változtattam az eredeti recepten, hogy a szódabikarbónát egy kevés citromlével felfuttattam, így gyúrtam össze a többi hozzávalóval. Na meg kevesebb cukrot és több mézet tettem. Jól gyúrható, sima tésztát kaptam, amit két részre vágtam, a mákos piskóta méretére nyújtottam és egy másik tepsibe tettem. A piskóta után mehetett a sütőbe, de neki már csak 10 perc sütésre volt szüksége. A lapokat hagytam hűlni és nekifogtam a krémnek. A tej nagy részét odatettem melegedni, a maradékkal kikavartam a pudingporokat. Amikor főtt a tej, kavargatva belecsorgattam és sűrűre főztem. A tojások sárgáját kikavartam a cukorral, a puha vajjal és a már hideg-langyos pudingba kavartam. Teljesen kihűtöttem. Először tettem egy mézes lapot, erre ment a krém egy része, rá a mákos piskóta, újabb krém, a második lap, majd egy kevés krém a legtetejére is. Serpenyőben megpirított durvára vágott diót szórtam a tetejére.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2015. aug. 10. 14:31
A mákos krémes vanília krémmel elkészítési módja és hozzávalói.