Cseszkó- vagy vendégváró szelet recept
80 perc
A Cseszkó- vagy vendégváró szelet hozzávalói:
6 főre
A kakaós lapokhoz:
20 dkg finomliszt
5 dkg margarin/vaj/zsír
5 dkg kristálycukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tojás
1 dkg szalalkáli/1 cs sütőpor
kevés tej(kb. 1 dl)
A piskótához:
4 tojás
8 dkg kristálycukor
8 dkg finomliszt
A krémhez.
1 tojás
5 dl tej
3 evőkanál finomliszt
20 dkg porcukor
20 dkg margarin/vaj
1 cs vaníliás cukor/1 db vaníliarúd
A Cseszkó- vagy vendégváró szelet elkészítési módja:
Kakaós lapok készítése: A kakaós tészta hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 24×36 cm-es (amekkora a tepsink) lapot nyújtunk belőle. (Nagyon vékony tészta lesz, nem kell megijedni!) Enyhén lisztezett tepsi hátoldalára helyezzük, és villával szurkáljuk meg, hogy ne hólyagosodjon fel. 180 fokon 5-6 percig süssük meg, de vigyázzunk, mert hamar megsül! (Ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhatnak.) Még melegen, egy hosszú pengéjű késsel válasszuk le a tepsi hátoldaláról, majd óvatosan csúsztassuk le róla. Hagyjuk kihűlni. Piskóta készítése: Elektromos habverővel az egész tojásokat a cukorral előbb lassú fokozaton keverjük el, majd magasabb fokozaton verjük sűrű habbá. Keverjük hozzá a finomlisztet, és abba a tepsibe öntsük a masszát, mint amelyiknek a hátoldalán a kakaós lapokat sütöttük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig süssük, ha felemelkedett a piskóta, akkor 160 fokra vegyük vissza a hőfokot. Tűpróbával ellenőrizzük: szúrjunk bele egy hústűt, és ha már nem ragad rá tészta, akkor jó a piskótánk. Másik módszer: ha a piskóta tetejét finoman megnyomva nem hallunk "buborékos" hangot, akkor készen vagyunk a sütéssel. Főzött vaníliakrém készítése: A lisztet a tejjel keverjük el a következő módon: először egy kevés tejet adagoljunk a liszthez, keverjük el, adjuk hozzá a tojást (amivel szintén keverünk), majd apránként öntsük hozzá a maradék tejet. Kaparjuk bele a vaníliarúd belsejét, vagy egy (Bourbon) vaníliás cukrot adjunk hozzá. Lassú tűzön sűrűre főzzük fel, majd hagyjuk kihűlni. Elektromos habverővel habosítsuk ki a margarint/vajat a porcukorral. Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól keverjük össze a habos margarinnal/vajjal. A sütemény összeállítása: Alulra egy kakaós lap kerül, erre jön a krém fele, erre helyezzük rá a piskótát, majd kenjük rá a krém másik felét, és fedjük be a másik kakaós lappal. Majd mehet pihenni a hűvösre (télen elég a spájz, nyáron hűtőbe)! Ahhoz, hogy szeletelhető legyen, a kakaós lapoknak a krémmel 1 napot puhulniuk kell. Tetszés szerinti szeletekre vágjuk a pihenő után. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg. sütési hőfok: 180°C tepsi mérete: 24×36 cm
Nagyon finom, de igényes sütemény! Érdemes kipróbálni!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Zsófika0805, 2014. febr. 12. 17:15
A cseszkó- vagy vendégváró szelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.