Somlói kocka recept
A Somlói kocka hozzávalói:A tésztához:
6 db tojás
6 evőkanál cukor
6 evőkanál liszt
1 csomag vaniliaaroma
2 evőkanál kakaópor
A diókrémhez:
10 dkg vaj
10 dkg darált dió
2 dl tej
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
1 evőkanál liszt
A csokoládékrémmel:
2 dl tej
1 evőkanál cukor
10 dkg vaj
1 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
Az öntethez:
3 dl habtejszín
1 dl tej
1 evőkanál rum
10 dkg cukor
2 evőkenál kakaópor
1 marék rumba áztatott mazsola
A Somlói kocka elkészítési módja:
Két négyzet vagy téglalap alakú tortaformát vajjal és liszttel előkészítünk. A sütőt 180 °C-os-ra hevítjük. A csokoládés és vaníliás piskótatortákat így készítjük: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját cukorral habosra keverjük, előbb a liszttel, majd a kemény habbá vert tojásfehérjével lassan összekeverjük. A masszát kétfelé választjuk. Egyik részét 2 evőkanál kakaóval, a többit vaníliaaromával ízesítjük, és a tortaformákba öntjük. Az egészet negyed óráig sütjük. A kellően megsült piskóta a tortaforma oldalától elválik. A formából kiborítva a piskótát hűlni hagyjuk. A diókrém készítése. A darált diót, vajjal, tejjel, cukorral, rummal és liszttel összekeverjük. Folytonos kevergetés közben felforraljuk, majd állni hagyjuk. Az egyik piskótát megkenjük a krémmel, megszórjuk mazsolával és a másik piskótával beborítjuk. A csokoládékrém készítése. A tejet a felvert tojással, cukorral, vajjal, liszttel és kakaóporral összekeverjük. Alacsony hőfokon besűrűsödésig kevergetjük. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd rákenjük a piskótára. Dermedni hagyjuk. Ha a krém már megszilárdult, a tésztát kockákra vágjuk, és tálra rakjuk. A tejet 5 dkg cukorral elkeverjük, rumot adunk hozzá, és a krémet a piskótára öntjük. Tejszínhabbal díszítjük az édességet. Tálalás előtt a maradék kakaóporból cukorral és kevés vízzel sűrű szirupot készítünk, és a tejszínhabra öntögetjük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2014. febr. 9. 10:15
A somlói kocka elkészítési módja és hozzávalói.