Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Szilvás-túrós rétes recept

Szilvás-túrós rétes recept

A Szilvás-túrós rétes hozzávalói:
2 rúd réteshez:

25 dkg rétesliszt
1 csipet só
3 evőkanál olaj
1 db tojássárgája

A töltelékhez:

60 dkg szilva
10 dkg darált mogyoró
10 dkg zsemlemorzsa
1 db citrom
2 db tojás
50 dkg sovány túró
2 dl főzőtejszín
7 dkg barna cukor
2 evőkanál vaníliás cukor
1 csipet só
5 dkg vaj
2.5 dl tej
5 dkg méz
1 db tojás
liszt a formázáshoz


A Szilvás-túrós rétes elkészítési módja:
A liszthez adjuk a sót, az olajat, a tojássárgáját, hozzáöntünk 1,25 dl langyos vizet, és az egészet ruganyos tésztává gyúrjuk. Kiöblítünk egy lábast forró vízzel. A tésztából cipót formálunk, pergamenpapírba csomagoljuk, a lábasba tesszük, és fedő alatt pihentetjük. A töltelékhez megmossuk a szilvát, kimagozzuk és negyedeljük, majd összekeverjük a mogyoróval és a zsemlemorzsával. A citromot megmossuk, megtöröljük, a héja felét lereszeljük. Kettéválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját a túróval, a tejszínnel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal és a sóval összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk,és a tojásos keverékbe forgatjuk. A vaj felével kikenjük a tűzálló tálat. A tésztát kétfelé vágjuk. Kinyújtjuk és leheletvékonyra kihúzzuk. A tésztalapokat bekenjük a túrókrémmel, és rátesszük a szilvát. Közben a széleken, körös-körül egy keskeny sávot szabadon hagyunk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. Felgöngyöljük a rétest, és a tűzálló tálba tesszük. A maradék vajat a tejjel felforrósítjuk, hozzákeverjük a mézet és a tojást, és a rétesek köré öntjük. 50 percig sütjük, miközben a tepsibe öntött folyadékkal néha meglocsoljuk.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A szilvás-túrós rétes elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook