Megőrjít már a mamám, mit csináljak? (beszélgetés)
Ismerős a jelenség. Megértem hogy nagyon nehéz, időnként kiborító. Kaptál itt sok tanácsot. Én azért nem bővítem a tanács listát mert kéretlenül nem szoktam. meg ki tudja érdekel-e egyáltalán, mert kérdést nem írtál le.
Tőlem 2 házra egy 90 éves mama lakik. Lánya 70 éves, mint én. Reggelente beszélnek telefonon, mama írja mire van szüksége, lánya heti 1x vásárol. De többször is ránéz, plusz takarít. 3 utcával arrébb lakik.
Nincs követelőzés, meg lett mondva hogy ezzel kell beérnie. Ha ágynak esik, gondozzák majd. Az öregekhez kell türelem, megértés és határozottság, ezek mellett szeretetteljes viszonyulás hozzájuk.
Ha direkt teszi, akkor azért teszi, mert örül, ha csinálhat valamit, hogy kimozdulhat. Ez is egy kisebb program számára. Megértem, hogy fárasztó és nem bírtok állandóan készenlétben állni, de ő ettől még érezhet magányt. Persze az sem jó, ha átszabja a napirendeteket.
Azon felül, hogy nem hagyjátok teljesen magára, segítetek neki, időnként meglátogatjátok, felhívjátok, neki is kéne valami elfoglaltságot találni.
Kertes házban él vagy lakásban? Mennyire bír tenni-venni?
Egyetértek Globussal és Piroskával.
Nálunk ugyan ez lesz az eljárás.
Fi,,,nem írtad ,hogy a nagyi mennyire tevékeny.
Ha amúgy az akkor valóban,ahogy írták,cél kell neki,,kis feladatok.
Ha bír kérjétek meg süssön valamit,,meg ilyenek.
Ti tudjátok mit bír.
Pont ezt mondtam én is.
72 vagyok.
Még bírom amit bírok.
Ha majd nem, akkor majd lesz valahogy.
Mindenki dolgozik.
Melyik hagyja ott a munkáját?
Nagy kérdés.
Tegyenek be valahová, néha nézzenek rám.
Ennyi.
Én mondok...pedig nem vagyok mai csirke, ha ugy látják, hogy felügyeletre szorulok, nyugodtan dugjanak be egy kulturalt otthonba, barhol legyen. Havonta 1x látogassanak meg egy sütivel. Mindegy, hogy hol zavaros a fejem, egyéb betegsegre is jobb ellátás, mint egyedül otthon. A lakás ára elég beugróra. Férjem ugyanígy gondolkodik, legszebb lenne együtt menni.
Azt sosem várnám el, hogy a gyerekem hagyja ott a munkáját, és utazzon ide törölgetni a sejhajunkat. Csak intézze el.
Értem, és megértem, hogy nagyon nehéz lehet. Embert próbáló tud lenni. :)
Tetszik, amit Michelle.r írt a 24-esben - megkérni, hogy vegyen Neked is valamit. Érdemes lehet kipróbálni.
Gondolom, egyedül van, társaságra vágyik. Biztos nagyon rossz lehet egyedül. Nem tudom, milyen helyen lakik, illetve hogy viszonyul hozzá, de egy kis háziállat nem lenne kedves társaság neki? Egy cica, vagy kutyus a jelenlétével is segít, és rengeteg szeretetet tud adni. Vagy itt nálunk a városban van egy hely, amit egymás között "nyugdíjas napközi"-ként emlegetnek: idősek együtt töltik a délelőttöt, beszélgetnek, kártyáznak, stb. Társaságban, kellemesen, biztonságban.
Kitartás! Tudom, hogy nem egyszerű! :)
Ezeket próbáld nem meghallani. Kérd meg, hogy ha már úgyis megy vegyen neked valamit, egy csokit, vagy akármit, délután felugrasz egy kávéra. Akkor már feladata van, "küldetése".
Egyébként meg bármennyire is fárasztó, tényleg örülj, hogy van és vezényel. Sokkal rosszabb lesz, amikor mennél, de nem lesz kihez.
Ha képes elmenni és önállóan vásárolni, akkor hagyjátok. Ő így próbálja megőrizni az önállóságát.
Amíg bír menni hagy menjen!
Nem tudom milyen nagy, forgalmas településen éltek.
Én nem mondtam ezt. Valahogy nem is törődtem hogy van a családban nagyon idős, hogy az előszobából nem talál be az ő szobájába, egyáltalán az öregség meg sem fordult a fejemben. Anyám panaszkodott hogy olyan fáradt mindig. Feküdj anyám, nézd a tv-t. Volt egy csatorna akkor
Fájt a lába nem is tudom hogy látta el magát. Én nem otthon laktam akkor, persze naponta, két naponta beugrottam mert útba esett
És a topiknyitó anyja szellemileg még ép!
A menetrend az, hogy egyik héten szombaton anyu viszi el boltba, a másik héten szombaton én.
És hetente 1x-1x mind a ketten(két különböző nap) felmegyünk délután.
Illetve ha a családban születésnap van, ünnep van, vagy csak úgy egy vasárnapi ebéd akkor is elvisszük.
Ennél többet sajnos nem tudunk összehozni.
Második gyerekkor....
Amikor kicsi voltál te sem voltál egyszerű eset...
Szeretne egy kis törődést.
Írjátok össze eggyütt hogy mit kell vásárolni.
További ajánlott fórumok:
- Mit csináljak? A szívemre hallgassak vagy az eszemre?
- Elváltam miatta. Várjak még? Mit csináljak?
- Mit csináljak, ha a párom szülei bejárkálnak a házba, amikor senki nincs otthon?
- Mit csináljak a kolléganőmmel, ha szórakozik velem?
- Mit csináljak, hogy ne érezzem magam rosszul?
- Megőrülök a férjemtől, pedig nagyon szeretem! Mi a fenét csináljak?