Somlói galuska szarvasgombával recept
A Somlói galuska szarvasgombával hozzávalói:15 db tojás
30 dkg cukor
30 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
4 evőkanál darált dió
15 dkg pirított dió
A sziruphoz:
20 dkg cukor
15 dkg mazsola
5 cl barna rum
2 dkg szarvasgomba
A krémhez:
4 dl tej
2 csomag vaníliapuding
4 dl tejszín
40 dkg cukor
6 szem tojás
A csokiöntethez:
15 dkg cukor
10 dkg kakaópor
5 dkg vaj
A Somlói galuska szarvasgombával elkészítési módja:
sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet a tojásokkal és a cukorral alaposan kikeverjük, és a tésztát három részre osztjuk. Egyharmadát elkeverjük a kakaóporral, egy másik harmadát a darált dióval, és mindhárom részt külön sütőpapírra lapformára kenjük. A lapokat ezután tepsire tesszük, és 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A sziruphoz a cukrot 4 dl vízzel összeforraljuk, a mazsolát rövid ideig főzzük benne, majd leszűrjük és félretesszük. Ha már kihűlt, a sziruphoz keverjük a rumot és az apróra vágott szarvasgombát. (Egy kevés szarvasgombát tegyünk félre a díszítéshez!) A krémhez a tejet feltesszük forrni. A pudingport a tejszínnel, 12 dkg cukorral és a tojások sárgájával simára keverjük, majd lassan kevergetve hozzáadjuk a forró tejhez, és sűrűre főzzük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a forró pudinghoz keverjük. A piskótalapokat leszedjük a sütőpapírról. Alulra fektetjük a diósat, meglocsoljuk a szirup egyharmadával, megszórjuk a mazsola felével, rákenjük a vaníliakrém egyharmadát, végül megszórjuk az apróra vágott pirított dió egy részével. A tetejére helyezzük a kakaós piskótalapot, újabb réteg szirupot, mazsolát, krémet és diót teszünk rá, majd ráhelyezzük a sima piskótalapot, végül ráöntjük a maradék szirupot és krémet, megszórjuk a maradék dióval, és az egészet néhány órára hűtőbe tesszük. A csokiöntethez a cukrot a kakaóport és a vajat 4 dl vízzel összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Tálaláskor a sütemény tetejére öntjük, és a félretett szarvasgombával díszítjük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2014. febr. 11. 08:10
A somlói galuska szarvasgombával elkészítési módja és hozzávalói.