Somlói galuska másként recept
A Somlói galuska másként hozzávalói:3 vékony piskótalap (sima, diós, kakaós)
a vaníliakrémhez:
5 dl tej
4 tojássárgája
15 dkg cukor
8 dkg liszt
1/2 rúd vanília
citromhéj
a sziruphoz:
2,5 dl víz
20 dkg cukor
1 dl rum
a töltelékhez:
8 dkg dióbél
8 dkg mazsola
1-1,5 dl rum
1 evőkanálnyi kakaópor
a csokoládéöntethez:
15 dkg étcsokoládé
25 dkg cukor
1,5 dl víz
1 dl rum
a habhoz:
6 dl tejszín
A Somlói galuska másként elkészítési módja:
A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni. A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is. A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba. A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni. Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2008. nov. 20. 07:53
A somlói galuska másként elkészítési módja és hozzávalói.